020 530 0160

Marktplaats niet verplicht om pro-actief advertenties te verwijderen

Gepubliceerd op 4 mei 2006 categorieën , , ,

Gisteren heeft de rechtbank Zwolle-Lelystad een tussenvonnis gewezen in de zaak Marktplaats/Stokke. In deze zaak had Stokke, producent van de populaire Tripp Trapp kinderstoel, – kort gezegd – gevorderd dat Marktplaats zou worden bevolen om pro-actief inbreukmakende advertenties te verwijderen. Daarnaast had Stokke gevorderd dat Marktplaats zou worden bevolen om de naam-, adres- en woonplaatsgegevens (NAW-gegevens) van haar adverteerders te registreren.


De rechtbank oordeelt in het vonnis dat Marktplaats niet verplicht is om pro-actief vermeend inbreukmakende advertenties te verwijderen. De rechtbank formuleert een aantal omstandigheden aan de hand waarvan kan worden bepaald hoever de zorgplicht van Marktplaats ten aanzien van rechthebbenden reikt.


Na afweging van deze omstandigheden komt de rechtbank tot de conclusie dat Marktplaats aan haar zorgplicht voldoet door het aanbieden van het Melding van Inbreuk Programma. Door middel van dit programma kunnen rechthebbenden melding maken van een inbreukmakende advertentie, waarna deze door Marktplaats wordt verwijderd. De rechtbank hecht derhalve veel waarde aan de mogelijkheid van “notice and takedown”.


Met betrekking tot de vordering tot het registreren van de NAW-gegevens van adverteerders oordeelt de rechtbank dat er in ieder geval geen plaats is voor het toewijzen van deze vordering met betrekking tot álle adverteerders van Marktplaats. Als er al een dergelijke plicht bestaat, dan bestaat deze alleen ten aanzien van adverteerders die de woorden Stokke of Tripp Trapp of iets dergelijks gebruiken. Om te bepalen of Marktplaats verplicht is de NAW-gegevens van deze adverteerders te registeren, heeft de rechtbank beide partijen verzocht om meer informatie te verstrekken over een aantal onderwerpen.


Lees hier het vonnis van de rechtbank Zwolle-Lelystad.


 


 


 

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Vita Zwaan

publicaties

Gerelateerde artikelen