020 530 0160

Marktplaats niet verplicht om NAW-gegevens te registreren

Gepubliceerd op 20 maart 2007 categorieën , ,

Op 14 maart 2007 heeft de rechtbank Zwolle-Lelystad een eindvonnis gewezen in de zaak tussen Marktplaats en Stokke. Volgens Stokke maken bepaalde advertenties voor kinderstoelen op de website van Marktplaats inbreuk op haar rechten. In een vonnis van 3 mei 2006 heeft de rechtbank al geoordeeld dat Marktplaats niet verplicht is om pro-actief beweerdelijk inbreukmakende advertenties te verwijderen.


Stokke had echter ook gevorderd dat Marktplaats bevolen zou worden de naam-, adres-, en woonplaatsgegevens (“NAW-gegevens”) te registeren van al haar gebruikers danwel van gebruikers die een advertentie plaatsten met de woorden Stokke, Tripp Trapp of iets dergelijks. In het vonnis van 3 mei 2005 heeft de rechtbank al geoordeeld dat er in ieder geval geen plaats is voor toewijzing van deze vordering met betrekking tot alle adverteerders van Marktplaats. De rechtbank heeft nu geoordeeld dat ook het registreren van gegevens van adverteerders die een voor een Stokke-stoel plaatsen, niet van Marktplaats kan worden verlangd.


Volgens de rechtbank heeft Stokke slechts een beperkt belang bij verkrijging van de gegevens. Gebleken is dat Stokke een groot deel van de adverteerders kan bereiken zonder over de NAW-gegevens te beschikken. Indien zij zou bieden op vermeend inbreukmakende advertenties zou zij bovendien zelf meer gegevens kunnen achterhalen. Nu de door gebruikers ingevulde gegevens niet op juistheid kunnen worden gecontroleerd, is het bovendien maar de vraag of Stokke meer adverteerders zou kunnen bereiken als Marktplaats verplicht zou worden de NAW-gegevens te registreren.


Daarnaast oordeelt de rechtbank dat Marktplaats niet verplicht kan worden de gegevens te registeren, gezien de gevolgen die dit voor de bedrijfsvoering van Marktplaats zou hebben. Bovendien zou een filter geïmplementeerd moeten worden dat ervoor zou zorgen dat alleen gegevens worden geregistreerd van gebruikers die een advertentie voor een Stokke-stoel plaatsen. Dit zou Marktplaats een meer dan verwaarloosbaar bedrag kosten, waarbij van belang is dat Marktplaats verplicht zou worden dezelfde actie te ondernemen voor andere rechthebbenden. Het geringe belang dat Stokke heeft bij verkrijging van de gegevens weegt volgens rechtbank dan ook niet op tegen het belang van Marktplaats om geen filter te plaatsten.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Vita Zwaan

publicaties

Gerelateerde artikelen