020 530 0160

Mag je baas meelezen met je priveberichten?

Gepubliceerd op 13 januari 2016 categorieën ,

Het Europees Hof van de Rechten van de Mens vindt dat je baas gewoon mag meelezen, als je via hard- of software van het bedrijf privéberichten stuurt, zo las ik op Webwereld vandaag. Een bericht dat de wenkbrauwen toch wel wat doet fronsen, want dat lijkt me wat ver gaan. Later las ik op Tweakers dit bericht, waarin dit gelukkig toch wel wat genuanceerd wordt.

 

De zaak

Een Roemeense werknemer was ontslagen, omdat hij tijdens werktijd privéberichten stuurde via Yahoo Messenger. De werknemer was het er niet mee eens dat zijn werkgever zomaar zijn privécommunicatie doornam, en stapte naar de rechter in de hoop om op die manier zijn ontslag ongedaan gemaakt te krijgen. Daar kreeg hij geen gelijk, en uiteindelijk was zijn laatste mogelijkheid om naar het EHRM te stappen.

 

EHRM

Het EHRM ziet toe op naleving van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens door de staten die dat verdrag ondertekend hebben. Wanneer de overheid jouw rechten schendt, kun je als burger naar het EHRM om je gelijk te halen. De grondrechten uit het EVRM hebben verticale werking, zo noemen we dat. In dit geval, waar het gaat om een geschil tussen twee private partijen, is de rol van de overheid natuurlijk beperkt. De vraag die het EHRM in dit geval moest beantwoorden is dan ook niet zozeer of een werkgever je privécommunicatie mag bekijken, maar of de Roemeense overheid voldoende heeft gedaan om de privacy van deze burger te beschermen in dit concrete geval te beschermen.

 

Het arrest

In het arrest wordt dus niet bepaald dat werkgevers zomaar mogen meelezen met je privécommunicatie. Het EHRM zegt alleen dat Roemenië in dit geval voldoende heeft gedaan om de privacy van de werknemer te beschermen. Daarbij vindt het EHRM een aantal punten van belang: (i) de werknemer is ruimschoots in de gelegenheid geweest om voor de Roemeense rechtbank zijn zaak op het privacypunt te bepleiten, (ii) de Roemeense rechters hebben vastgesteld dat de werkgever, toen hij de privécommunicatie van de werknemer las, in de overtuiging was dat er alleen zakelijk mee gecommuniceerd werd, en (iii) de rechtbanken hebben de inhoud van de communicatie buiten beschouwing gelaten, en alleen gekeken naar het feit dat er privéberichten verstuurd waren.

 

Conclusie

Werkgevers mogen dus zeker niet zomaar meelezen met je privécommunicatie. Daar moet in de eerste plaats een goede reden voor zijn, en wanneer personeel structureel gevolgd wordt, zal er in Nederland ook toestemming van de ondernemingsraad nodig zijn.

 

Met dank aan Bob van den Heuvel

Bron: webwereld.nl, tweakers.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen