020 530 0160

Leden van ICANN-raad geven kritiek op “dotcom Contract”

Gepubliceerd op 6 maart 2006 categorie├źn ,

Het “dotcom contract” wat vorige week dinsdag is aangegaan en dat leidt tot controle door VeriSign over alle .com domeinen tot in ieder geval 2012,  ondermijnt de fundamentele waarden van Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (hierna: ICANN). Althans, dat liet Susan Crawford, een van de nieuwe leden van de raad van ICANN recentelijk weten. Al eerder was bekend dat grote verdeeldheid heerste tussen de leden van de raad. Volgens Crawford brengt het contract schade toe aan de reputatie van ICANN, ondermijnt het ICANN als forum voor ontwikkeling van beleid en verstoort het de effectiviteit.


Niet alleen binnen de raad gingen stemmen tegen het contract op. Ook de acht grootste registratiekantoren van domeinnamen wereldwijd, gezamenlijk goed voor 60% van de .com registraties, hebben ICANN in een gezamenlijke brief gevraagd de actie af te blazen. Dat heeft niet mogen baten.


Naast de controle over de .com domeinnamen, staat het contract in principe VeriSign toe haar prijzen de komende zes jaar met zeven procent per jaar te verhogen Het contract moet officieel weliswaar nog ondertekend worden door de Amerikaanse regering, maar dat lijkt in wezen niet meer dan een formaliteit. Lees hier de afzonderlijke verklaringen van de ICANN-raadsleden (waaronder Susan Crawford) en hier het bericht van ICANN over de ondertekening van het dotcom contract.

Bron: ICANN
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anne-Jel Hoelen

publicaties

Gerelateerde artikelen