020 530 0160

Kosten bewaarplicht ISPs disproportioneel

Gepubliceerd op 22 juni 2005 categorieën , ,

Onlangs is en compromis bereikt terzake de bewaarplicht van verkeersgegevens. De verplichting zal gefaseerd ingevoerd worden. Ondanks dit compromis houden de meeste ISPs in Nederland grote bezwaren tegen de bewaarplicht. Dat blijkt uit een brief die een groot aantal ISPs, waaronder KPN, Tiscali, UPC, Versatel en Wanadoo, vandaag naar de vaste kamercommissie van Justitie van de Eerste Kamer heeft gezonden.


In de brief beklagen de ISPs zich er onder meer over dat de bewaarplicht leidt tot disproportionele kosten.


“Partijen moeten investeren in apparatuur voor opslag van gegevens, maar ook in additionele software om gegevens te kunnen opzoeken en zullen er investeringen moeten worden gedaan in beveiliging van de data evenals in goed opgeleid personeel. Marktpartijen achten een dergelijke last voor de telecomsector volstrekt disproportioneel als niet alle gemaakte kosten worden vergoed.”


Vandaag werd tevens een onderzoeksrapport van de Erasmus Universiteit naar het gebruik van verkeersgegevens gepubliceerd. De ISPs beklagen zich in de brief dat ze niet door de onderzoekers gehoord zijn. Volgens Bits of Freedom toont het rapport geen nut of noodzaak voor een bewaarplicht aan. 


 


 

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen