020 530 0160

Kort geding Zoekallehuizen.nl

Gepubliceerd op 1 maart 2006 categorie├źn , ,

Morgen dient in Arnhem het kort geding in de zaak Zoekallehuizen.nl en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). NVM eist dat Zoekallehuizen niet langer het woningaanbod van de websites van haar leden extraheert. Zoekallehuizen is een zgn. meta search engine en ontsluit (deep)links naar woningen die op het internet geadverteerd staan. De uitspraak kan grote consequenties hebben voor zoekmachines.


NVM heeft natuurlijk belang bij een verbod, omdat Zoekallehuizen een geduchte concurrent van haar website Funda is. Een juridisch belang heeft zij daarmee nog niet. Om die reden zal zij enkele NVM-leden zover hebben gekregen bezwaar te maken tegen de handelwijze van Zoekallehuizen. Naar verluidt heeft Zoekallehuizen de bezwaren van de NVM-leden genegeerd en blijft zij de websites afstruinen.


De zaak kan om twee redenen verkeerd aflopen voor Zoekallehuizen. In de eerste plaats kan de rechter aannemen dat de websites van de individuele makelaars beschouwd moeten worden als databanken en dat het overnemen van de data strijdig is met het databankenrecht. Ten tweede kan de rechter oordelen dat het tegen hun zin betreden van de websites van de makelaars onrechtmatig is. Een dergelijk argument werd ook gehonoreerd in de zaak XS4ALL tegen AbFab.


Zoekallehuizen vergelijkt deze zaak graag met de Kranten.com-zaak. Ik vraag mij af of dat terecht is. In die zaak was het van doorslaggevend belang dat de deeplinks werden gemaakt naar krantenartikelen. Kranten.com maakte links naar de koppen van artikelen in de PCM-kranten. De rechter oordeelde dat dat geoorloofd was, aangezien de Auteurswet het onder omstandigheden toestaat om nieuwsberichten uit persmedia over te nemen. Het overnemen van enkel de koppen is dan ook geoorloofd, aldus de rechter. 


De uitspraak zal vermoedelijk 16 maart volgen. Lees hier een eerder bericht van mij over deze kwestie. 


 

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen