020 530 0160

Kort geding tijdens de coronacrisis? Rechters maken het mogelijk

Gepubliceerd op 20 april 2020 categorieën ,

Rechtbanken zijn als gevolg van de coronacrisis zoveel mogelijk gesloten. Toch probeert de rechtspraak om urgente zaken zo veel mogelijk door te laten gaan. Niet in de rechtbank zelf, maar bijvoorbeeld via een beveiligde Skypeverbinding.

Vrijdag hadden mijn kantoorgenoot Douwe Linders en ik de primeur in een kort geding. En dat verliep prima, hoewel het toch wat onwennig voelt om op kantoor in toga voor een iPad te verschijnen.

Heeft u een urgente zaak die niet kan wachten? Of bent u gedaagde en moet u bij een Skype-zitting verschijnen? Dan geven wij u graag een aantal tips, want een goede voorbereiding is het halve werk

Eén dag voor de zitting: voorbereiding

Download ruim van tevoren de applicatie. Hoe u de applicatie downloadt, kunt u lezen op deze pagina. U krijgt van de rechtbank ook een uitnodiging.

Test voorafgaand of uw geluid werkt en test indien nodig een ander apparaat. Denk ook na over een rustige ruimte waar de internetverbinding goed en stabiel is. Indien u in een ruimte gaat zitten waar anderen u kunnen storen, informeer deze personen dan alvast.

Dag van de zitting zelf: wees op tijd

Neem ruim van te voren (minimaal een half uur) de tijd om de applicatie op te starten. Test of u goed in beeld bent en de achtergrond niet storend is. Zorg ervoor dat anderen u niet zullen storen.

Voor ons kort geding vroeg de rechter om de pleitnotities voorafgaand aan de zitting per e-mail te sturen, zodat de rechter en griffier tijdens de zitting kunnen meelezen. Wij deden dat tien minuten voor de start van de zitting. Lang genoeg om de rechter en griffier de tijd te geven om de pleitnotitie klaar te zetten, kort genoeg om de wederpartij niet onnodig veel voorbereidingstijd te geven.

Lukt het niet om de applicatie te openen? Geen paniek. De rechter zal even wachten totdat iedereen virtueel aanwezig is. Bel gelijk uw advocaat of de rechtbank, zodat u snel hulp krijgt.

Tijdens de zitting

Nadat de rechter heeft gecheckt of iedereen aanwezig is, gaat de zitting van start. De rechter zal aanwijzingen geven wie wanneer het woord krijgt. Bij een Skype-zitting is het des te belangrijker om iedereen te laten uitspreken, dus wacht op uw beurt. Als u niet aan het woord bent, zet dan uw microfoon op ‘mute’.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor rechtszaken tijdens de coronacrisis of heeft u juridische bijstand nodig? Twijfel niet en neem contact op met Douwe Linders.

Deel:

auteur

Jacintha van Dorp

publicaties

Gerelateerde artikelen