020 530 0160

Kabinet wil opslag bewaarplichtdata centraliseren

Gepubliceerd op 19 oktober 2009 categorieën , , ,

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) ontdekte vorige week tijdens een informatiemiddag over de technische implementatie van de bewaarplicht dat de ministeries van Justitie en EZ  aansturen op een centrale opslag voor de verkeersgegevens die in het kader van de nieuwe bewaarplicht moeten worden opgeslagen door providers. Deze centrale opslag moet gebeuren bij het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT), welk orgaan door opsporingsdiensten gebruikt voor het opvragen van de naw-gegevens behorende bij telefoonnummers en ip-adressen. BoF vreest dat uitbreiding van de taken van het CIOT een groot risico voor de privacy inhoudt; in 2008 is, zo is recent gebleken, ook al onrechtmatig gehandeld door massale opvragen van gegevens uit het CIOT.

BoF pleit voor meer “technische en juridische waarborgen die onrechtmatige bevraging voorkomen”, zij gaat daar bij de ISP’s en de betrokken ministeries aandacht voor vragen.

Lees hier het hele bericht op WebWereld. En kijk hier naar de website van Rejo Zenger, die het misbruik in 2008 aan het licht heeft gebracht.

Bron: WebWereld
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen