020 530 0160

Justitie wil weerwoord tegen haatzaaien op internet

Gepubliceerd op 22 september 2006 categorieën 

Justitie is zich ervan bewust dat haatzaaiende teksten op internet nauwelijks effectief kunnen worden tegengegaan met behulp van het recht. Voormalig minister van Justitie heeft een ander idee: de techniek moet uitkomst bieden. Donner, die ooit erkende geen e-mail te gebruiken, wil onmiddellijk een weerwoord tegen haatzaaien.


Dat zegt hij in een vraaggesprek met het interne blad Justitie Magazine. Volgens Donner worden de mogelijkheden van een dergelijke digitale reactie onderzocht. „De verstokte radicaal zal dat niet lezen, maar wie vatbaar is, kan daar wel door worden beïnvloed.”


Als ik het goed begrijp, wil Donner direct een tegengeluid produceren als  iemand gericht op internet bepaalde informatie opzoekt. Dat zou dan als een soort pop-up moeten werken bij internet zoekmachines. Een index met verdachte woorden zou dan moeten zorgdragen voor het tegengeluid. Als ik bijvoorbeeld zoek op “Al Qaeda” krijg ik een tegengeluid van Donner, misschien in rapvorm: “Al Qaeda is niet okay. Weg ermee.”


Donner is, zo blijkt weer eens in het interview, een technologische onbenul. Afgezien van de juridische obstakels, is een dergelijk tegengeluid technisch niet te realiseren. Het zal teveel valse positieven genereren. Ook de onderzoeker die informatie over Al Qaeda zoekt, zal het tegengeluid van Donner krijgen. Geen goed idee dus van de Don.  


Lees hier het bericht.

Bron: NRC
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen