020 530 0160

Justitie wil geschillencommissie auteursrecht

Gepubliceerd op 29 januari 2008 categorieën , ,

Een week geleden stond er in het Financieel Dagblad een artikel over de plannen van de minister van Justitie om een geschillencommissie auteursrecht in het leven te roepen. Deze zou zich voornamelijk gaan buigen over geschillen over de tarieven gehanteerd door collectieve beheersorganisaties als Buma/Stemra. 


Niet echt vers nieuws dus, maar toch het vermelden waard vanwege de presentatie die Fabchannel onlangs gaf (pdf) op het Noorderslag festival. De presentatie geeft inzicht in de tarieven die Buma hanteert voor verschillende online distributiemethoden. Fabchannel betoogt dat de tarieven van Buma internationaal nauwelijks te verdedigen zijn en voor aanbieders van innovatieve (streaming) muziekdiensten niet te financieren zijn.


Een geschillencommissie? Wie weet, maar ik verwacht er op de korte termijn  niet veel van. Misschien dat het Buma enigszins op weg helpt om wat meer out of the box te denken en de mensen en bedrijven die de drijvende kracht zijn achter innovatie de kans te geven grenzen te verleggen. Ik zie zelf meer in het uitoefenen van maatschappelijke druk door een gedurfde gerechtelijke uitspraak, waartoe de mogelijkheden zeker bestaan, om bovendien zodoende de problematiek eens goed in kaart te brengen. Dit geeft uiteindelijk meer politieke bereidheid voor echte oplossingen.


Lees hier het hele bericht.

Bron: Financieel Dagblad
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen