020 530 0160

Je eigen algemene voorwaarden vernietigen?

Gepubliceerd op 3 juni 2009 categorieën , ,

Tja, je eigen algemene voorwaarden vernietigen. Ik had er eerlijk gezegd nog niet bij stilgestaan, maar de rechtbank Zwolle heeft daar een uitspraak over gedaan. Het gaat om een betalingsgeschil, en de eisende partij gebruikt branchevoorwaarden (leveringsvoorwaarden voor Grafische Industrie). Probleempje: die bevatten een arbitragebeding, waardoor de rechtbank Zwolle onbevoegd is. Dus wat doet eiseres? Die doet een beroep op vernietiging wegens het niet op juiste wijze ter hand stellen. De rechtbank legt als volgt uit waarom dit niet kan:

“De rechtbank beantwoordt die vraag ontkennend. Artikel 6:233 aanhef en onder b bepaalt dat een beding in algemene voorwaarden vernietigbaar is indien de gebruiker aan de wederpartij niet een redelijke mogelijkheid heeft geboden van de algemene voorwaarden kennis te nemen. Deze mogelijkheid tot vernietiging van de algemene voorwaarden strekt tot bescherming van de wederpartij van de gebruiker tegen algemene voorwaarden waarvan zij geen kennis heeft kunnen nemen omdat zij daarover ten tijde van de totstandkoming van de overeenkomst geen beschikking had of had kunnen hebben. Gelet op de ratio van deze bepaling kan slechts de wederpartij van de gebruiker (in dit geval Reklameburo [A]) de vernietigbaarheid van de algemene voorwaarden inroepen.

Lees hier de uitspraak.

Bron: rechtspraak.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Menno Weij

publicaties

Gerelateerde artikelen