020 530 0160

Jaap.nl wint opnieuw

Gepubliceerd op 24 januari 2008 categorieën ,

Jaap heeft in de reeks uitspraken omtrent haar huizenzoeksite wederom een overwinning geboekt, al is de voorzieningenrechter weer niet inhoudelijk op de zaak ingegaan.


Jaap.nl verloor in augustus 2007 nog wel het eerste kort geding dat door een aantal makelaars, verenigd in de Stichting “Baas in eigen huis”(BIEH), was aangespannen. De Voorzieningenrechter bepaalde destijds dat het overnemen van advertenties van websites van andere makelaars was toegestaan indien dit beperkt werd tot  maximaal 155 leestekens en één foto van 194 bij 145 pixels. Lees hier onze eerdere berichtgeving over het eerste kort geding.


In hoger beroep, waarin in december 2007 uitspraak werd gedaan, werd het oordeel van de voorzieningenrechter echter vernietigd. Niet op inhoudelijke gronden maar omdat BIEH niet-ontvankelijk werd verklaard. Het Hof oordeelde – kort gezegd – dat de Stichting onder de makelaars die zij zegt te vertegenwoordigen geen onderscheid maakt naar voor- en tegenstanders van Jaap.nl en om die reden niet opkomt voor gelijksoortige belangen, zoals vereist voor een collectieve actie (artikel 3:305a lid 1 BW). Door BIEH is cassatie ingesteld. Lees hier onze eerdere berichtgeving over deze uitspraak.  


In afwachting van de uitspraak in cassatie, heeft BIEH een nieuw kort geding aangespannen tegen Jaap.nl. BIEH meent nu te voldoen aan de voorwaarden die door het Hof zijn gesteld. Zo heeft BIEH de statuten gewijzigd en steunbetuigingen van makelaars verstrekt. De voorzieningenrechter vindt dit echter onvoldoende om te concluderen dat BIEH inderdaad aan de voorwaarden van het Hof heeft voldaan. BIEH wordt dus weer niet-ontvankelijk verklaard in haar vorderingen. Bovendien krijgt ze een proceskostenveroordeling van 15.000 EUR voor haar kiezen.  


Voor BIEH beginnen al deze procedures aardig in de papieren te lopen. De wijze waarop BIEH haar processen financiert is overigens een onderwerp van discussie in de bodemprocedure die ook nog loopt. Jaap.nl heeft daarin gevraagd te mogen inzien wie de rechtsgang van de huizenverkopers telkens betaalt. Jaap.nl vermoedt dat makelaarsvereniging NVM achter de procedures zit.


Lees hier het bericht op emerce.nl en hier de uitspraak.

Bron: emerce.nl en rechtspraak.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Thomas

publicaties

Gerelateerde artikelen