020 530 0160

Is het domeinnaamrecht geboren?

Gepubliceerd op 18 mei 2009 categorieën 

Als het aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Leeuwarden ligt, wel. De rechtbank oordeelt in kort geding dat het gebruik van de domeinnaam clubswear.nl onrechtmatig is jegens de houder van de domeinnaam clubwear.nl. Laatstgenoemde runt een – ra ra – onderneming die zich richt op de verkoop van uitgaanskleding. En eerstgenoemde? Ja, die ook.

De rechtbank acht het gebruik onrechtmatig ivm de volgende, bijkomende omstandigheden: (i) er is sprake van verwarringsgevaar, en (ii) clubswear.nl is van een latere registratiedatum. Op welk recht er nu precies inbreuk wordt gemaakt is mij niet helemaal duidelijk geworden, maar het heeft er alle schijn van dat de rechtbank een domeinnaamrecht heeft gecreëerd.

Een overdracht gaat de rechtbank te ver (waarom vraag ik mij dan af?), dus wijst “slechts” een verbod toe om onder die domeinnaam een webshop te runnen voor sexy uitgaanskleding en aanverwante artikelen. Althans, dat suggereren de overwegingen. Het dictum is gewoon een keihard verbod op het gebruik van de domeinnaam.

Gedaagde partij – een vastgoedkantoor – heeft geen advocaat in de arm genomen. Dat is jammer, want ik denk dat die advocaat een goed verhaal had kunnen neerzetten tegen de claim. Gelukkig kan het vastgoedkantoor nog tot 4 weken na de uitspraak in hoger beroep of gewoon een bodemprocedure aanhangig maken.

Lees hier de uitspraak.

Bron: rechtspraak.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Menno Weij

publicaties

Gerelateerde artikelen