020 530 0160

Internetoplichting.nl niet aansprakelijk voor berichten van gebruikers

Gepubliceerd op 12 februari 2009 categorie├źn , , ,

De voorzieningenrechter Amsterdam oordeelde gisteren dat de eigenaar van consumentenplatform Internetoplichting.nl niet aansprakelijk is voor berichten die door gebruikers op de website worden geplaatst.

Aanleiding voor het kort geding was een topic op het platform over de website Trendylaarzen.nl. In dit topic klaagden gebruikers over de dienstverlening van Trendylaarzen.nl. Trendylaarzen eiste dat het gehele topic van de website werd verwijderd en dat een rectificatie geplaatst zou worden. Volgens de voorzieningenrechter is de eigenaar van het platform daar op grond van artikel 6:196c lid 4 BW echter niet toe verplicht. Dit artikel vrijwaart internet tussenpersonen die informatie van derden opslaan van aansprakelijkheid voor die informatie indien aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Volgens de voorzieningenrechter kan voor berichten die door zogenaamde moderators van de website zijn geplaatst, geen beroep worden gedaan op artikel 6:196c lid 4 BW. Dat betekent volgens de rechter echter niet dat de eigenaar van de website aansprakelijk is indien hij onrechtmatige informatie op het platform laat staan. Wel kan hij onder omstandigheden verplicht zijn NAW-gegevens te verstrekken van degene die de onrechtmatige informatie op het platform heeft geplaatst. Deze verplichting komt overeen met het arrest Lycos/Pessers van het Hof Amsterdam.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Vita Zwaan

publicaties

Gerelateerde artikelen