We blogden al eerder over het voornemen van de EU om netneutraliteit in te voeren. In beginsel is dat een goede zaak: netneutraliteit is er immers om de consument te beschermen. Met netneutraliteit wordt kort gezegd bedoeld dat internet providers al het internetverkeer hetzelfde moeten behandelen, zodat individuele internetgebruikers gebruik kunnen maken van de toepassingen en diensten van hun keuze. Providers mogen dus niet bepaalde diensten een voorkeursbehandeling geven boven andere of (willekeurig) bepaalde diensten blokkeren.
Providers zijn echter minder blij met netneutraliteit, aangezien zij juist een slaatje kunnen slaan uit het ‘verschillend’ behandelen van dataverkeer. Providers kunnen bijvoorbeeld veel verdienen aan het maken van deals met allerlei aanbieders van content. Zo heeft Vodafone in het verleden bijvoorbeeld een deal gesloten met HBO, waarbij content van de HBO app onbeperkt kon worden bekeken zonder dat dat van de databundel af ging. Vodafone kreeg hier overigens een boete voor van de ACM (net als KPN, die data die zag op internetbellen blokkeerde) omdat netneutraliteit in Nederland al langer wettelijk verplicht is.
Nu maakt de tech- en telecomindustrie echter een vuist tegen de ‘oneerlijke’ Europese wetgeving. Zoals ze het zelf formuleren: “The tech and telecom industries call for the e-Privacy Directive to be repealed.” Zij stelt dat het versimpelen en stroomlijnen van wetgeving consumenten juist ten goede komt, aangezien ‘eenvoudige, consistente en betekenisvolle regels’ persoonlijke data van de consument zal beschermen. Ook zou het voorkomen van netneutraliteit innovatie groei en ‘social oppurtunities’ bewerkstelligen.
De net in werking getreden Verordening netneutraliteit dient volgens de tech- en telecomindustrie dus (zeer grondig) gereviewd te worden, waarbij onder andere moet worden gekeken naar de vraag of de Verordening wel ‘echt’ nodig is, niet strijd is met de AVG (‘Algemene verordening gegevensbescherming’), et cetera. Als dat gedaan wordt, wordt volgens de industrie meer in de lijn van de ‘Digital Single Market Strategy’ gehandeld.
De argumenten die vanuit de industrie worden aangevoerd, lijken vooral op gebakken lucht te zijn gebaseerd. Ik zie niet in dat het herzien van de Verordening netneutraliteit bijdraagt aan de bovengenoemde zaken, ook vooral omdat op geen enkele manier wordt onderbouwd waarom dat het geval zou zijn. Zoals ik eerder aangaf, is de Verordening juist ingevoerd om consumenten te beschermen. Het financiële voordeel dat de industrie kan halen bij de afwezigheid van netneutraliteit, lijkt hun visie op de Verordening dan ook een beetje te hebben gekleurd. De industrie heeft echter een troef achter de hand: werkt de Europese wetgever niet mee, dan zijn ze van plan om uitrol van het nieuwe 5G-netwerk in Europa te dwarsbomen..