020 530 0160

Hoge boete voor domeinnaamkaping

Gepubliceerd op 16 december 2004 categorieën 

Domeinnaamkapers kunnen veroordeeld worden tot hoge schadevergoedingen ter compensatie van proceskosten. Dat blijkt uit een uitspraak van arbiter Reeskamp, die oordeelde over de registratie van de domeinnaam e-bay.nl. 


JustDesign B.V., die de domeinnaam ten onrechte had geregistreerd, werd op 30 november jl. veroordeeld om aan eBay, Inc. in totaal EUR 7.000 te betalen. In een procedure voor de gewone rechter zou de vergoeding slechts rond de EUR 1.000 zijn. De werkelijke kosten van een advocaat zijn in de praktijk echter veel hoger. Voor eisers is het dus aantrekkelijk een arbitrageprocedure te beginnen in plaats van een gewone, civiele procedure. De arbiter neemt in deze zaak nadrukkelijk de “kwade trouw” van JustDesign in ogenschouw:


“The Tribunal will order Defendant to pay the costs of these proceedings (arbitrator fees and administrative costs) and the reasonable costs for legal assistance made by Plaintiff, since the Plaintiff’s trademark rights have been obviously infringed in bad faith. Defendant should have been well aware of Plaintiff’s trademark rights taking into account that Plaintiff’s trademark EBAY is well-known. By nevertheless registering and using the Domain Name, Defendant has deliberately taken the risk that Plaintiff would initiate these arbitration proceedings without first trying an amicable settlement, with all costs thereto incurred by Plaintiff.”


De arbitrageprocedure van de SIDN is van toepassing op domeinnamen die ná 29 januari 2003 zijn aangevraagd. De houder van een merk kan op grond van de procedure onder meer overdracht van de domeinnaam vorderen en een hoge proceskostenveroordeling.  


Lees hier de beslissing.

Bron: DomJur
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen