020 530 0160

Hirsch Ballin kan Manhunt niet verbieden

Gepubliceerd op 30 augustus 2007 categorie├źn 

Het geweldadige computerspel is in Duitsland reeds verboden op basis van een bepaling in het Duitse Wetboek van Strafrecht die het verspreiden van uitingen waarin gruwelijk geweld wordt verheerlijkt verbiedt. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland is het spel een classificatie onthouden, waardoor het vooralsnog niet legaal verkrijgbaar is.


In antwoord op kamervragen heeft Minister van Justitie Hirsch Ballin aangegeven dat een verbod in Nederland op dit moment niet mogelijk is. De huidige redactie van artikel 240a Wetboek van Strafrecht over vertoningen die schadelijk te achten zijn voor personen beneden de zestien jaar biedt hiervoor geen grondslag:


Artikel 240a WvSr biedt geen rechtsbasis voor een absoluut verbod op het in Nederland in de handel brengen van (extreem) gewelddadige games. Dit artikel stelt alleen strafbaar het verstrekken, aanbieden of vertonen aan een jongere beneden de 16 jaar van afbeeldingen of voorwerpen waarvan de vertoning voorjongeren onder die leeftijd schadelijk geacht wordt. Personen van 16 jaar en ouder vallen buiten de reikwijdte van het wetsartikel, zodat er geen rechtsgrond is om volwassenen het spelen van deze gewelddadige games te verbieden.


Het ministerie van Justitie bereidt momenteel wel een plan van aanpak voor dat jongeren beter moet beschermen tegen schadelijke beelden in games en films. Hierbij wordt ook bezien welke juridische aanpassingen doorgevoerd moeten worden.


Lees hier het antwoord van de Minister op kamervragen over Manhunt.


 


 

Bron: Ministerie van Justitie
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anton Ekker

publicaties

Gerelateerde artikelen