In het ‘nieuwe werken’ is het kantoor niet meer de plaats waar alles gebeurt. In het nieuwe Microsoft- kantoor bij Schiphol heeft niemand een eigen werkplek. Het nieuwe gebouw, inclusief spelcomputers en ‘powernap’- kamer voor degene die even een dutje wil doen, kan gezien worden als het toonbeeld in Nederland van het nieuwe werken. Dik Bijl, ambassadeur van het nieuwe werken bij Microsoft en auteur van boeken over het onderwerp, vertelt dat ze twee soorten ruimtes in het gebouw hebben, passend bij de twee hoofdactiviteiten van kenniswerkers: concentreren en communiceren. Maar het nieuwe werken is meer dan dat alleen, het omvat zo’n beetje alles wat met sociale innovatie rond werk te maken heeft (oa. het via internet samenwerken en delen van kennis). Het doel is: effectiever samenwerken, los van tijd en plaats, onafhankelijker en met meer eigen verantwoordelijkheden voor medewerkers, aldus Bijl.
Veel van de werkinnovaties worden volgens Bijl mogelijk gemaakt door nieuwe technologie, dit is dan ook een reden waarom ICT-bedrijven enthousiast zijn over het nieuwe werken. Belangrijk zijn internet diensten voor het delen van kennis en nieuwe softwaresystemen voor het stroomlijnen van alle communicatievormen; internetbellen, mobiele telefoon, chatten en voicemails, aan te bieden in één inbox. Volgens Plantronics- directeur Phillippe Vanhoutte, moet hiervoor wel de onderliggende ict-infrastructuur worden aangepast. Medewerkers zullen steeds vaker gaan bellen via hun laptop, voorspelt hij. “Die torenhoge telefoonkosten in het buitenland kunnen echt niet meer. Laat medewerkers maar internet gebruiken in plaats van hun mobieltje.”Ook interne wiki’s worden als nuttig ervaren. Een groot voordeel hiervan is namelijk dat meerdere collega’s in hetzelfde document kunnen werken en dat iedereen alle wijzigingen kan terugzien.
Al 15 procent van de grote bedrijven zou de stap naar zulke systemen hebben gemaakt, toonde deze zomer een onderzoek door Marqit Research. Toch zit de meerderheid van de it-managers er niet echt op te wachten, beveiliging wordt gezien als het grootste bezwaar. Eind september bleek uit een onderzoek door BNR Nieuwsradio en Randstad naar ‘de werkplek over tien jaar’, dat 40 procent denkt dan alleen nog naar kantoor te gaan om vergaderingen bij te wonen en contact met collega’s te hebben. Zoals Microsoft het graag ziet: In het nieuwe werken is het kantoor niet meer de plaats waar alles gebeurt, maar vooral een ontmoetingsplek voor thuiswerkers.
Lees hier het hele bericht.