020 530 0160

Heffing op gebruik muziekuitwisseldiensten

Gepubliceerd op 6 september 2004 categorieën ,

Vandaag verschijnt mijn boek Het Nieuwe Informatierecht – Nieuwe regels voor het internet. Daarin pleit ik onder meer voor de introductie van een heffing waarmee het gebruik van muziekuitwisseldiensten moet worden belast. Zo kunnen consumenten legaal en ongehinderd muziekbestanden uitwisselen en krijgen artiesten en producenten toch betaald. De heffing kan worden verrekend in de prijs van de computer, cd-brander, het breedbandabonnement of abonnement op de uitwisseldienst. Het moet een tijdelijke oplossing zijn, tot de muziekindustrie het gebruik van uitwisseldiensten tegen marktprijzen toelaat. Lees hier het bericht in NRC Handelsblad.


De Telegraaf van zondag nam een ANP-bericht mee over dit voorstel. Lees hier het bericht. In het bericht staat onder meer het volgende:  


“Donderdag opende softwaregigant Microsoft de deuren van zijn eerste eigen muziekwinkel op internet. Het concern gaat concurreren met de succesvolle downloaddienst iTunes van Apple. Aan dit bestaande aanbod kleeft een aantal bezwaren, meent Alberdingk Thijm. Apple’s iTunes is niet erg klantvriendelijk omdat muziek alleen kan worden afgespeeld op de iPod. Consumenten kunnen geen kopie maken voor privé-gebruik op bijvoorbeeld een cd-spelers. Bovendien is het huidige aanbod te beperkt en te duur, verklaarde de advocaat zaterdag in een toelichting.”


Een aantal iPod-fans heeft mij om opheldering gevraagd over dit bericht. Het is strikt genomen niet juist dat iTunes-muziek alleen op een iPod kan worden afgespeeld en dat geen privé-kopieën mogen worden gemaakt. Wat ik heb gezegd, is dat de DRM-technologie van Apple tal van beperkingen kent, die het gebruik van iTunes-muziek aan banden legt. Ook heb ik gezegd dat de iPod, tot de woede van Microsoft (zie de FAQ), Windows WMA-bestanden niet ondersteunt. Een privé-kopie maken van muziek die via iTunes wordt gedownload, kan met enig doorzettingsvermogen weldegelijk. Het mag alleen niet altijd. Volgens de terms of service mag iTunes-muziek op drie “Apple-authorized” computers worden gebruikt.


De Washington Post over deze beperkingen:


“Hardware and software compatibility has remained a weak point. If you like the iPod, as so many people do, Apple’s iTunes store will work well — but if you own a second device capable of playing digital music, you’re out of luck unless you go through the tedious workaround of burning your purchases to audio CD, then copying them back to a computer as MP3s. Songs bought off other online stores, meanwhile, generally can’t be played on an iPod without the same workaround.”

Bron: De Telegraaf
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen