020 530 0160

Hack bij Facebook waarschijnlijk verricht door spammers

Gepubliceerd op 18 oktober 2018 categorieën , ,

Eerder deze maand, blogde ik over de hack die plaatsvond bij Facebook. Inmiddels, is er al (iets) meer duidelijk over deze hack. Zo heeft de Ierse privacy waakhond IPC bekendgemaakt dat ongeveer 3 miljoen accounts zijn geraakt door de hack. Facebook zelf heeft op haart beurt aan de Amerikaanse krant ‘The Wall Street Journal’ bekendgemaakt dat de hack waarschijnlijk is veroorzaakt door individuele ‘spammers’, en niet door een buitenlandse staat – gevreesd werd namelijk dat een land als Rusland of Zuid-Korea achter de hack zat.

NOS meldt het volgende over de gestolen gegevens;

Van zo’n 14 miljoen accounts hadden de hackers toegang tot een reeks persoonlijke gegevens. Het gaat om het telefoonnummer, het e-mailadres, de gebruikersnaam, het geslacht, de ingestelde taal, relatiestatus, religie, geboorteplaats, woonplaats, genoten opleiding, het apparaat waarmee inlogt op Facebook, werk, de tien laatste plaatsen waar iemand is ingecheckt of is getagd, de website (als een gebruiker die op het platform had vermeld), mensen en pagina’s die iemand volgt en de vijftien meest recente zoekvragen.

Bij 15 miljoen andere gebruikers bekeken de hackers alleen iemands naam, telefoonnummer en/of e-mailadres. Bij de resterende 1 miljoen gebruikers werd niks bekeken. Gebruikers kunnen via deze link checken of ze getroffen zijn.

Inmiddels is ook duidelijk geworden dat niet alleen Facebook, maar ook de FBI en de hiervoor genoemde IPC onderzoek aan het doen zijn naar de hack. De motieven van de hackers zijn naar verluidt financieel, en niet ideologisch. Zoals ik in mijn eerdere blog aangaf heeft Facebook al verschillende maatregelen getroffen na de hack, zo heeft zij melding gedaan aan de bevoegde autoriteiten, de buitgemaakte ‘acces tokens’ gereset en de vulnerability verwijderd van haar platform. Desalniettemin, hangt haar nog steeds een boete van maximaal 1,4 miljard euro boven het hoofd. Wij blijven het hier met interesse volgen..  

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Mike Landerbarthold

publicaties

Gerelateerde artikelen