020 530 0160

Google Latitude baart privacyzorgen

Deze week werd onder veel belangstelling door Google de dienst Latitude gelanceerd: een dienst waarmee via GPS personen kunnen worden gelokaliseerd op Google Maps. Met Google Latitude kunnen vrienden, familie en andere contacten realtime worden gelocaliseerd met de mobiele telefoon door middel van gps of lokalisatie via gsm-antennes. Google Latitude is echter niet de eerste webdienst waarbij je kunt zien waar personen zich bevinden. Voorgangers zijn onder andere Loopt, Gypsii en het vorig jaar door Nokia overgenomen Plazes.


Volgens de organisatie Privacy International, dat de dienst meteen na verschijning heeft bekeken op gaten en gebreken, is de nieuwe dienst een ‘acute privacybedreiging’. “Zoals het er nu voorstaat, is Latitude een geschenk voor stalkers, spionerende werkgevers, jaloerse partners en obsessieve vrienden.”


De dienst levert aanzienlijke privacyrisico’s op. Google heeft naar eigen zeggen de dienst vanaf de grond toe opgebouwd met privacy en veiligheid in gedachte. Eerdere locaties worden gewist en alleen de laatst gemeten locatie wordt opgeslagen. Daarnaast moeten de personen in kwestie ook beide goedkeuring hebben verleend voor het gebruik van de service, door middel van een opt-in in het menu op de mobiele telefoon.


Volgens Privacy International zijn er echter talloze situaties te bedenken waarbij deze toestemming wordt gegeven zonder dat de gebruiker van de mobiele dienst hier van weet. Een mobiele telefoon van de zaak,  of een van ouders aan hun kind kunnen vooraf geactiveerd zijn waardoor deze dienst dus werkt zonder medeweten van de gebruiker. De dienst kan ‘stiekem’ geactiveerd zijn door een ander dan de daadwerkelijke gebruiker.


Privacy International is van mening dat de enige en eenvoudige manier om dit risico van ongewenste locatiespionage te minimaliseren is een regelmatige en niet uit te schakelen melding dat Latitude geactiveerd is. Een dergelijke functie is volgens Google al wel aanwezig voor Blackberry’s en zal ‘binnen een week’ ook voor andere mobiele telefoons beschikbaar zijn.


Lees hier het bericht.

Bron: webwereld.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen