020 530 0160

Gmail van Google op gespannen voet met privacy

Gepubliceerd op 6 april 2004 categorieën ,

In het technologiekatern van het financieel dagblad wordt vandaag ingegaan op de gratis e-mail dienst van Google, genaamd Gmail. Het is de bedoeling dat iedere gebruiker van Gmail een opslagcapaciteit van 1 gigabyte krijgt om elektronische berichten (ca 100.000) te bewaren. Dit is ruim 100 keer zoveel als concurrenten zoals Hotmail en Yahoo aanbieden. Nieuw is ook dat Gmail gebruikers naar specifieke woorden kunnen zoeken in ontvangen en verzonden e-mails zonder archivering in aparte mappen.


Het klinkt mooi maar Google wil door middel van verzending van advertenties aan Gmailgebruikers ook nog wat overhouden aan de gratis dienst. De aan de Gmail gebruikers te verzenden reclameboodschappen zullen direct verband houden met de teksten van de e-mails (volgens het principe van een zoekmachine).


Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat bij Solv , noemt het scannen van e-mails ‘een vergaande schending van de privacy’. ‘Dat is in Nederland niet toegestaan, omdat het in strijd is met het briefgeheim’, aldus Alberdingk Thijm. Maar omdat internetgebruikers vrijwillig een contract zullen aangaan met Google, zal dat toch kunnen.

Niettemin vindt de Solv -advocaat dat consumenten beschermd dienen te worden. ‘Ik vraag me af of daar niet een zorgtaak van de overheid ligt.’    

Bron: FD
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Koen de Bruin

publicaties

Gerelateerde artikelen