020 530 0160

GEMA sommeert ISPs DNS te blokkeren

Gepubliceerd op 6 juli 2005 categorieën ,

De Duitse collectieve rechtenorganisatie GEMA heeft 42 Duitse ISPs gesommeerd e-Donkey websites te blokkeren. GEMA heeft de ISPs verzocht dat via “vervuiling” van hun DNS-servers te doen. DNS-servers converteren een domeinnaam in een uniek IP-nummer dat aan een website is gekoppeld. Door een ander nummer aan een domeinnaam te koppelen, wordt het DNS vervuild.


Voorzover mij bekend is het verzoek van GEMA ongekend in de geschiedenis van het internet. Het hoort wel in een trend waarbij ISPs als private tussenpersonen steeds meer onder druk worden gezet door andere private organisaties om maatregelen te nemen om piraterij te bestrijden.


Volgens de Duitse ISPs is er geen wettelijke grondslag voor het verzoek van GEMA. Zij overwegen een proefprocedure aanhangig te maken om rechterlijke steun te krijgen voor dit standpunt.


Overigens is het de vraag of het vervuilen van het DNS het beoogde resultaat zal hebben. Via buitenlandse ISPs zullen de sites nog gewoon opgevraagd kunnen worden.


Lees hier het bericht.    

Bron: Heise
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen