020 530 0160

‘Geertje’ rap: bedreiging of vrijheid van meningsuiting?

Gepubliceerd op 28 oktober 2014 categorieën ,

Afgelopen vrijdag stond rapper Hozny terecht voor bedreiging van Geert Wilders. Hozny had in maart, rond de gemeenteraadsverkiezingen, een rap met videoclip (genaamd ‘Geertje’) online geplaatst. In deze clip rapt Hozny onder andere “Dit was je leven” en “dit is de finale”, en is te zien dat een nep Wilders met een blonde pruik geknield zit, terwijl twee mannen met bivakmutsen hem onder schot houden. Vervolgens gaat de clip op zwart en is er een schot te horen. Het OM vindt dat er sprake is van bedreiging van Geert Wilders en heeft een werkstraf van 80 uur tegen Hozny geëist. Gaat de rap van Hozny te ver, of kan hij een beroep doen op de vrijheid van meningsuiting?

Bedreiging van Wilders door rappers

Het is niet de eerste keer dat een rapper strafrechtelijk wordt vervolgd wegens bedreiging van Wilders door middel van rapteksten en een clip.

Zo oordeelde het Hof Den Bosch in 2013 dat de clip met raptekst “Geert Wilders (…) neem een man of 6, trek je kogelvrije vest”, “Geert, Turkie heeft een gordelbom” en “breaking news, er is iemand dood aangetroffen” een bedreiging inhield. Hierbij speelde ook een rol dat het hoofd van Wilders in de clip op een pakje sigaretten was afgebeeld, dat vervolgens het geluid van een pistoolschot klonk en dat daarna in de keel van de afgebeelde Wilders een inschot van een patroon van een vuurwapen verscheen. Het feit dat er sprake was van een rapcultuur, maakte volgens het Hof voor de bedreiging niet uit, omdat dit niet betekent dat de tekst niet serieus hoeft te worden genomen.

Ook de Hoge Raad heeft begin dit jaar een oordeel gegeven over een rap waarin Wilders werd bedreigd. Deze rap bevatte de volgende bedreigende teksten:

Pim Fortuyn praat over moslims, wordt afgeknald, Theo van Gogh praat over moslims, wordt neergeknald, Wie is de volgende? Wie is de volgende? Wie is de volgende? Als ik begin, vraag ik om stilte om een aanslag te plegen op Geert Wilders, Ik vind het zo’n etter. Ik pak je beet, laat je niet los, En als je Mosheb tegenkomt, ben je de klos.

Iedere…(onverstaanbaar)…die over moslims praat, wordt omgelegd, Motherfucker. ‘T is een zelfmoordpoging, Geert je kan liever van de dak springen. Of wil je liever kogels in je lijf hebben. Ik ben geen terrorist maar een onschuldige rapper, die waarschuwt. Wil je blijven leven, moet je al je uitspraken terugnemen. Luister Geert, dit is geen grap, Gisteravond droomde ik, dat ik je kop had afgehakt. Je moet paraat staan, ik ken je kop niet uitstaan, Zet je tegen Wilders, bam, bam. Als je buiten loopt, blijf achterom kijken. Als je zo blijft doorgaan, ben jij de volgende. Niet door mij hoor, misschien wel door iemand anders”, althans woorden van gelijke dreigende aard of strekking.”

Volgens de rapper is zijn raptekst een kunstuiting en is de rap op grond van de vrijheid van meningsuiting toegestaan. De rapper stelt dat hij via zijn rap heeft geprobeerd om het maatschappelijk debat aan te wakkeren over de uitlatingen van Wilders en dat hij daarbij de ruimte moet hebben om te overdrijven en zelfs te provoceren. Op grond van de vrijheid van meningsuiting mag een kunstenaar immers ook uitingen doen die “shock, disturb or offend”.

Hoge Raad bekrachtigde echter het oordeel van het Hof dat de rapper de grenzen van de vrijheid van meningsuiting had overschreden en dat de rapper een strafbaar feit had begaan. De vrijheid van meningsuiting mag immers niet worden misbruikt om beledigingen of bedreigingen te uiten, aan te zetten tot haat of discriminerende uitlatingen te doen. Het was duidelijk dat de rapteksten bedreigend waren, waardoor een beroep op de vrijheid van meningsuiting niet kon slagen.

Rap van Hozny
Naar mijn mening gaat de clip en raptekst van Hozny ook te ver. Ik kan me goed voorstellen dat de teksten in de rap, in combinatie met de nep Wilders die geknield zit en onder schot gehouden wordt, waarna een geluid van een schot te horen is, op Wilders bedreigend is overgekomen. Hierbij speelt ook een rol dat Wilders permanente bewaking heeft en al vele malen is bedreigd met de dood. Hozny’s verweer dat zijn clip een artistieke bijdrage levert aan het debat kan mijns inziens niet slagen, omdat dit geen rechtvaardiging voor een bedreiging biedt. Ook het feit dat er in rapteksten wel vaker harde teksten worden gebruikt, maakt nog niet dat een bedreiging is toegestaan.


Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Harmke

publicaties

Gerelateerde artikelen