Octrooi kun je niet alleen krijgen voor een technische uitvinding, maar ook zoiets “alledaags” als een methode om mosselen langer goed te houden. Zo heeft Moule d’Or B.V., een onderneming uit Yrseke een Nederlands octrooi voor een methode waarbij mosselen na vangst eerst aan de buitenkant worden schoongemaakt, en daarna enige tijd in koel schoon zeewater worden gelegd. Daardoor neemt de houdbaarheidsduur met dagen toe. In zijn vonnis van 5 juli 2005 moet de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag beslissen of Krijn Verwijs B.V., een andere onderneming uit Yrseke inbreuk maakt op dit octrooi als de mosselen tussen schoonmaken en verpakken korte tijd in koel zeewater liggen in zogenaamde opvoerhoppers.
Volgens de rechter is dat niet zo omdat met “enige tijd” waarover het octrooi spreekt, niet een periode van minuten kan zijn bedoeld. Voor het verlengen van de houdbaarheid moeten de mosselen langer in koel schoon zeewater liggen.