020 530 0160

Geen copyright meer op Happy Birthday

Gepubliceerd op 24 september 2015 categorieën 

Eerder berichtten wij al over de in de Verenigde Staten lopende procedure over de auteursrechten op de verjaardagsklassieker Happy Birthday. Na een last minute plot twist, lijkt het er nu op dat Happy Birthday toch in het publieke domein terecht is gekomen. Gisteren oordeelde de rechter in California dat de rechten op de songteksten van Happy Birthday nooit door de oorspronkelijke auteurs zijn overgedragen aan Summy Co., de rechtsvoorganger van Warner Chappell. De melodie zelf was wel overgedragen, maar aangezien de melodie van Happy Birthday identiek is aan de melodie van het eerder geschreven liedje Good Morning to all, zijn de rechten op deze melodie al langere tijd in het publieke domein.

 

De eisers in deze zaak hadden een motie tot summary judgment ingediend ten aanzien van hun stelling dat er nooit een overdracht van rechten op de songtekst van Happy Birthday heeft plaatsgevonden. Die motie is met deze uitspraak goedgekeurd en de rechter oordeelt dus zoals hiervoor beschreven.

 

Een summary judgment is in Amerikaans procesrecht een middel om te voorkomen dat er een trial plaatsvindt. Bij een trial in de VS zijn partijen over en weer verplicht om alle stukken die ook maar enigszins relevant kunnen zijn ten aanzien van de zaak over te leggen aan de rechtbank. Dat proces is enorm kostbaar en tijdrovend.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen