020 530 0160

Gedragscode piraterij

Gepubliceerd op 9 oktober 2008 categorieën 

 


Na een jaar lang touwtrekken tussen isp’s, overheden, politie én Brein is er een nieuwe gedragscode, Gedragscode Notice- and- Takedown, (NTD-code) tot stand gekomen, om illegale content efficiënt van het internet te krijgen. In de code staat beschreven wie, wat, wanneer dient te doen in het geval er sprake is van (vermeend) strafbare of onrechtmatige informatie op internet.


De code richt zich op tussenpersonen die in Nederland een openbare (telecommunicatie) dienst op Internet leveren; deze code is echter niet van toepassing op situaties waar voor tussenpersonen op basis van wetgeving en jurisprudentie andere verplichtingen gelden (artikel 1 NTD-code).


 


Zodra men misbruik constateert of vermoedt, moet eerst direct met de aanbieder contact worden opgenomen. Bij ontraceerbaarheid of geen respons, krijgt de provider een takedown notice, een verzoek om de content te verwijderen.


Indien er twijfel bestaat over de illegaliteit, dan geeft de isp het takedown-verzoek door aan de persoon die de verdachte informatie heeft gepubliceerd. Mocht die wederom niet reageren, dan kan de tussenpersoon de inhoud alsnog offline halen of de NAW- gegevens van de aanbieder overhandigen aan de klager.


 


De reacties op de code zijn wisselend. Voorzitter Arnout Veenman van ISPConnect spreekt van een ‘geweldige mijlpaal’. Stichting Brein reageert sceptisch over de code die vooralsnog ‘niet echt een verschil’ maakt, omdat zij vrijwillig is. Volgens directeur Kuik is er geen plaats voor anoniem zaken doen op Internet, en moet NAW worden afgegeven bij een melding. XS4All denkt hier heel anders over, zij vindt dat er prima anoniem online zaken is te doen.


 


 


lees hier het hele bericht


 


 


 

Bron: www.webwereld.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen