020 530 0160

Franse rechter: Facebook geschil over naaktschilderij wordt in Frankrijk berecht

Gepubliceerd op 16 februari 2016 categorieën , ,

Afgelopen vrijdag heeft het Franse Hooggerechtshof geoordeeld over de jurisdictie van het Franse gerecht met betrekking tot een geschil tegen Facebook. In de voorwaarden van Facebook staat dat geschillen met gebruikers uitsluitend kunnen worden berecht door een Amerikaanse rechtbank te Californië, waardoor de Franse rechter onbevoegd zou zijn.

Een Franse leraar en kunstliefhebber heeft in 2011 een foto geüpload van het schilderij ‘L’Origine du Monde’ van Gustave Courbet uit 1866. Facebook heeft deze foto vervolgens verwijderd en het account van de leraar geblokkeerd. De reden? La nudité. In het werk van Courbet is het vrouwelijke geslachtsdeel centraal afgebeeld. Met het uploaden van de foto zou de Fransman in strijd handelen met de rechten en verantwoordelijkheden van de site. De leraar spande vervolgens een zaak aan tegen Facebook, omdat hij de actie als censuur zag. Ook eiste hij zijn account terug en vorderde een schadevergoeding van € 20.000.

Nadat de leraar de procedure in eerste aanleg won, ging Facebook in beroep.  Facebook stelde dat het Franse gerecht geen jurisdictie zou hebben met betrekking tot deze zaak. In de gebruiksvoorwaarden van Facebook staat immers dat alleen de rechtbank te Californië bevoegd is over geschillen met gebruikers te oordelen. Het Hooggerechtshof verwierp dit argument en besliste dat Facebook wel voor de Franse rechter kan verschijnen. De bepaling in de voorwaarden van Facebook over de exclusieve bevoegdheid van de Amerikaanse rechter wordt door het hof als onrechtvaardig beoordeeld.

Voorts stelde Facebook dat er geen sprake zou zijn van een consumentenovereenkomst, omdat er geen geld is betaald voor de dienst van Facebook, zo meldde Reuters. Ook hierin stelde het Hooggerechtshof Facebook in het ongelijk, met verwijzing naar een eerdere zaak waarin werd overwogen dat het bedrijf aanzienlijke winst maakt met de dienst, ondanks dat deze gratis is (zoals via betaalde applicaties of advertenties).

De Franse rechter mag zich nu gaan buigen over de vraag of het account van de leraar geblokkeerd had mogen worden na het uploaden van de foto van het schilderij. Volgens de advocaat van de leraar is de uitspraak van het hof een grote overwinning na vijf jaar juridische strijd. De uitspraak stuurt volgens hem een boodschap aan alle web reuzen, die zich zullen moeten verantwoorden voor hun mogelijke fouten, ook buiten Amerika. Facebook kan zich bij geschillen met niet-Amerikaanse gebruikers niet louter verschuilen achter een bepaling over de exclusieve bevoegdheid van een Amerikaanse rechter.

Bron: nos.nl en lesechos.fr
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Nina Lodder

publicaties

Gerelateerde artikelen