020 530 0160

Forum Marokko.nl krijgt “kliklinks”

Gepubliceerd op 10 december 2008 categorieën , , ,

Bezoekers van het forum van Marokko.nl kunnen binnenkort mogelijk discriminerende, opruiende of haatzaaiende teksten van medebezoekers met één druk op de knop melden. Door de melding wordt niet alleen de beheerder van het forum, maar ook de politie rechtstreeks op de hoogte gesteld. Dit heeft de oprichter van het forum Khalid Mandaoui zaterdag in een interview in het Algemeen Dagblad bekend gemaakt.


Marokko.nl kwam onlangs in opspraak omdat op het forum haatzaaiende uitspraken zouden worden gedaan. Minister van Integratie Van der Laan kondigde daarop aan onderzoek te doen naar de website.


Volgens Mandaoui doet de website met de kliklink nu een beroep op het “zelfreinigende vermogen van de forumbezoekers”. Mandaoui stelt dat het ondoenlijk is voor de dertig moderators van de website om alle tienduizenden berichten te lezen die dagelijks binnenkomen.


Dit lijkt mij ook niet noodzakelijk. De zorgplicht van de beheerder van een internetforum strekt niet zover dat deze voortdurend in de gaten moet houden wat er op diens forum geplaatst wordt. Een goede notice-and-takedown procedure zou afdoende moeten zijn.


De kliklinks van Marokko.nl gaan een stuk verder. Het bericht wordt immers direct doorgestuurd aan de politie. Ik ben benieuwd of Marokko.nl de politie bij meldingen ook de identificerende gegevens van de plaatser van het omstreden bericht verschaft. Dit zou mijns inziens een schending zijn van diens privacy.


Lees hier het hele bericht.

Bron: NOS
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Tjalling Hylkema

publicaties

Gerelateerde artikelen