Als een categorie innovators de gemoederen bezighoudt, zijn het wel de FinTech-ondernemers. Startups die het financiële landschap met technologie willen ontwrichten schieten als paddenstoelen uit de grond. Deze week vinden zelfs de Dutch FinTech Awards plaats, waar tientallen bedrijven zullen strijden om de titel van het meest veelbelovende FinTech-bedrijf van Nederland.
Dat de FinTech-sector ook de aandacht van de wetgever heeft getrokken, moge duidelijk zijn. Vanuit Europa kenden we de E-money Directive en de Payment Services Directive al (die laatste krijgt zelfs al een opvolger), maar de kans is groot dat het daar niet bij blijft. Op dit moment loopt er namelijk een publieke consultatie die specifiek ziet op FinTech. Doel: het bereiken van een meer competitieve en innovatieve financiële sector.
Tot 15 juni van dit jaar kunnen belanghebbenden op FinTech-gebied hun input geven op het FinTech-beleid van de Europese Commissie. Zij worden in een enquête onder meer gevraagd naar de gevolgen van nieuwe technologieën op de Europese financiële sector en de rol van wetgeving daarin. De antwoorden van de stakeholders moeten de Commissie helpen om toe te werken naar haar heilige graal: een uniforme financiële markt in de hele Europese Unie. Wellicht sorteert de Commissie daarmee alvast voor op het verdwijnen van the “City” uit de EU, waar nu haar financiële hart ligt.
Onder meer door het vertrouwen in grensoverschrijdende financiële transacties te vergroten hoopt de Commissie de eengemaakte financiële markt te bereiken. Door samen te werken met de private sector, hoopt de Commissie daarnaast de ontwikkeling van een “innovatieve digitale wereld” aan te zwengelen. Ten slotte wil de Commissie de regeldruk verminderen. Dat moet bedrijven in de financiële sector helpen om hun onderneming ook buiten de eigen landsgrenzen uit te breiden.
Ook zonder de uitkomsten van de consultatie weten we al welk knelpunt die doelstelling aan het licht zal brengen. Vanuit de sector worden namelijk al flinke privacy-zorgen uitgesproken, zeker gezien de aankomende inwerkingtreding van de verordening gegevensbescherming. Hoe is het vrijelijk uitwisselen van financiële gegevens tussen lidstaten bijvoorbeeld te rijmen met de controle van burgers over hun persoonsgegevens? En weerstaan FinTech-bedrijven de verleiding om financiële gegevens alleen gebruiken voor andere doelen dan waarvoor ze zijn verkregen?
Mocht de Commissie nieuwe FinTech-wetgeving willen voorstellen of juist regels willen schrappen, dan blijft het de vraag wat dit effectief oplevert. FinTech klinkt leuk, maar ook die sector moet zich netjes aan de strikte privacyregels houden.