020 530 0160

Financiële toezichthouders AFM en DNB openen de deur voor fintech startups

Gepubliceerd op 13 juni 2016 categorieën , ,

De Nederlandse Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaan het toezichtbeleid op ondernemingen in de financiële sector iets versoepelen, in die zin dat het mogelijk wordt een tijdelijke bankvergunning te verstrekken. Het gezamenlijk initiatief van DNB en de AFM gaat onder de naam “InnovationHub”.

Fintech is de afkorting voor ‘Financial Technology’. Fintech’s houden zich bezig met nieuwe initiatieven in de financiële sector. Een nadeel van een fintech is echter dat je niet zomaar kan toetreden tot de financiële sector omdat die onder strenge regulering staat.

De Wet financiële toezicht vereist dat bedrijven die financiële producten of diensten in Nederland aanbieden een bankvergunning hebben. Een bankvergunning krijgen is echter eerder uitzondering dan regel en kost geld, veel tijd en geduld. In 2015 werd voor het eerst sinds 10 jaar een bankvergunning verstrekt aan een fintech startup. De voorganger was de DSB bank in 2005.

Een bankvergunning is moeilijk tot niet te verkrijgen omdat de financiële toezichthouders moeten waken voor de risico’s die gepaard gaan met fintech’s. De samenleving loopt immers gevaar indien dubieuze fintech’s te makkelijk kunnen opduiken. Voor een bankvergunning is onder meer vereist dat er genoeg krediet beschikbaar is en een betrouwbaar en ervaren bestuur aan het roer staat.

Vanuit de fintech wereld zijn er veel klachten gerezen over de hoge drempel tot toetreding in de financiële sector. Fintech’s steken namelijk veel tijd en geld in de uitwerking van hun innovatie en eindigen mogelijk, na een lang vergunningstraject, met nul op het rekest indien de bankvergunning niet wordt verstrekt. Onder meer om dit probleem te ondervangen is de tijdelijke bankvergunning onder voorwaarden geïntroduceerd of eigenlijk overgenomen uit Engeland. Hierdoor kunnen fintech’s met hun innovatieve plan in een gecontroleerde omgeving en onder nauw toezicht van de toezichthouders experimenteren. Fintech’s krijgen zo in een vroeger stadium ondersteuning bij de (verdere) ontwikkeling van hun financiële producten en diensten.

Afgelopen donderdag is ook het platform InnovationHub gelanceerd. Op het platform kunnen startups die zich (willen) wagen in de financiële sector terecht voor onder meer vragen met betrekking tot regulering. Het is de bedoeling dat het InnovatieHub platform een online ontmoetingsplek wordt voor fintech’s.

Bron: fd.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen