020 530 0160

Filehoster Rapidshare geeft persoonsgegevens vrij

Gepubliceerd op 27 april 2009 categorieën , ,

De website Rapidshare, waar je bestanden kunt laten hosten, blijkt in Duitsland de persoonsgegevens van vermeende auteursrechtschenders aan platenmaatschappijen te hebben overhandigd. Bij één van de uploaders heeft de Duitse politie zelfs een inval gedaan om naar bewijs te zoeken.

Een dergelijk voorval heeft zich voorgedaan bij het ‘leaken’ van het laatste album van de band Metallica, Death Magnetic. Dit album werd eind vorig jaar op Rapidshare gezet, een dag voordat het officieel uitkwam. De politie heeft een paar weken daarna een inval gedaan bij de uploader van het album. Onduidelijk is echter hoe de politie achter de identiteit van de uploader kwam. IP-adressen en andere gegevens van uploaders zijn op Rapidshare namelijk niet te zien.

De Duitse nieuwssite Gulli stelt dat de platenmaatschappijen creatief gebruik hebben gemaakt van paragraaf 101 van de Duitse Auteurswet. Deze wetsbepaling werd voorheen alleen aangegrepen om de peroonsgegevens achter een IP-adres los te krijgen indien dit adres werd gebruikt voor het delen van bestanden op filesharings-netwerken. De Duitse rechter lijkt de bepaling nu ook zo te interpreteren dat de identiteit van uploaders naar een site moet worden onthuld. Hoewel mij de details van de zaak niet bekend zijn, vraag ik me echter af of hier wel sprake is van “gewerblichem Ausmaß”, een commerciële schaal.

Lees hier het bericht.

 

Bron: tweakers.net
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen