020 530 0160

Facebook blokkeert 115 account in aanloop naar midterms

Gepubliceerd op 6 november 2018 categorieën 

Via een blogbericht op haar website meldt Facebook dat zij 115 accounts op haar platform heeft geblokkeerd. De Amerikaanse autoriteiten hadden gedrag gesignaleerd op de voornoemde accounts dat mogelijk kon worden gekoppeld aan een ‘buitenlandse entiteit’. Het zou gaan om accounts die informatie verspreidden in zowel het Engels, het Frans en het Russisch.

Facebook is op dit moment bezig met een nader onderzoek om vast te stellen of de accounts daadwerkelijk kunnen worden gekoppeld aan de Russische ‘Internet Research Agency’ of een andere kwaadaardige entiteit. De aard van de informatie die verspreid werd via de accounts zou divers zijn; zo waren er accounts die zagen op (Amerikaanse) beroemdheden, maar ook accounts die politieke informatie verspreidden.

De blokkering is precies op tijd voor de midterms; de tussentijdse verkiezing van een nieuw parlement. De blokkering van de accounts is daarmee dan ook belangrijk, gezien de eerdere (vermeende) Russische inmenging met de Amerikaanse verkiezingen. De stem van de Amerikanen bepaalt uiteindelijk voor een groot deel of de agenda van president Trump doorgang kan gaan vinden, dus is het belangrijk dat de onpartijdigheid van het platform gewaarborgd blijft.

“Americans should be aware that foreign actors, and Russia in particular, continue to try to influence public sentiment and voter perceptions through actions intended to sow discord, including through social media.” ,geven de Amerikaanse federale autoriteiten aan in een officieel statement dat gisteren is gepubliceerd.

Facebook blijft dus de lijn volgen die ze de afgelopen maanden heeft ingezet; ze doet er veel meer aan om onpartijdig te zijn in het politieke debat. Waar Facebook zich vroeger nog wel eens verschool achter de stelling dat zij onpartijdig zou zijn omdat zij zich niet zou bezighouden met politieke zaken (met het Cambridge Analytica debacle als gevolg), grijpt Facebook nu dus in. En dat is maar goed ook.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Mike Landerbarthold

publicaties

Gerelateerde artikelen