020 530 0160

EU-ministers bepleiten proportionele aanpak online piraterij

De Europese ministers van cultuur, die afgelopen donderdag in Brussel bij elkaar kwamen, streven bij de bestrijding van online piraterij naar een proportionele aanpak. Dat blijkt uit de conclusies van het overleg die deze week openbaar werden gemaakt.


Volgens de ministers moet een eerlijke balans gewaarborgd zijn tussen de verschillende fundamentele rechten, in het bijzonder het privacyrecht en het recht op informatievrijheid enerzijds en de bescherming van intellectuele eigendomsrechten anderzijds. Dit is in lijn met het Promisicae/ Telefonica arrest van het Europese Hof van Justitie, eerder dit jaar.


De ministers pleiten ook voor de ontwikkeling van legale platforms voor online distributie van muziek en films. Het legale online aanbod zou kwalitatief hoogwaardig, divers, gebruikersvriendelijk en toegankelijk moeten zijn.


Opvallend is verder het gezamenlijke standpunt ten aanzien van kopieerbeveiligingen en andere Digital Rights Management (DRM) systemen. Volgens de ministers creëren deze onzekerheid bij de consument en beperken ze het gebruik van content, met name doordat de systemen onvoldoende interoperabel en transparant zijn.


Dit standpunt van de ministers is met name opmerkelijk in het licht van de voorgeschiedenis. De Europese Commissie heeft bij het opstellen van de Auteursrechtrichtlijn van 2001 immers juist stevig ingezet op DRM. In praktijk bleken echter al snel veel nadelen te kleven aan het gebruik ervan. De entertainment industrie past de kopieerbeveiligingen dan ook steeds minder toe. Zo is er al sinds 2007 geen platenmaatschappij meer die beveiligde cd’s uitbrengt. Vorige week stak het gerucht op dat Apple met drie platenmaatschappijen zou onderhandelen over het aanbieden van hun muziek in iTunes zonder kopieerbeveiliging.


De conclusies van de ministers ten aanzien van de bestrijding van piraterij zijn vrij gematigd. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat het voorstel van Frankrijk voor een zogenaamde “three-strikes” aanpak er nog doorheen zal komen. Dit voorstel houdt in dat ISPs verplicht zouden zijn abbonnees die driemaal worden aangesproken op een online auteursrechtinbreuk, af te sluiten van het internet. In Frankrijk is een dergelijk voorstel eerder dit jaar door de Senaat aangenomen.


Morgen zal de Raad van Ministers van Economische Zaken spreken over een nieuw pakket maatregelen op het gebied van telecommunicatie. Het three-strikes voorstel zal daar waarschijnlijk ook worden besproken.


Lees hier de conclusies van de Raad van Ministers van Cultuur (PDF).

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Tjalling Hylkema

publicaties

Gerelateerde artikelen