020 530 0160

Ernstige inbreuk op privacy geoorloofd

Gepubliceerd op 1 november 2007 categorieën 

De geplande uitzending van ‘Peter R. de  Vries, misdaadverslaggever’ over de zeilschool van een veroordeelde ontuchtpleger mag doorgaan, mits enige aanpassingen worden gemaakt. Dat heeft het hof in Amsterdam gisteren bepaald. Eerder had de voorzieningenrechter uitzending in de huidige vorm verboden.

De veroordeelde ontuchtpleger maakte bezwaar tegen de uitzending. De voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam stelde hem op 19 oktober in het gelijk. De rechter achtte de privacy van de zeilschoolhouder zwaarder dan het belang van uitzending.

Het hof heeft woensdag bepaald dat de uitzending van Peter R. de Vries door mag gaan mits de naam van de betrokkene en van zijn zeilschool niet worden genoemd.


Het hof geeft bij dat oordeel veel gewicht aan het feit dat de zeilschoolhouder tijdens zijn proeftijd, na zijn veroordeling, weer met kinderen is gaan werken. Blijkbaar was dat gelet op de strafrechtelijke veroordeling van de zeilschoolhouder niet toegestaan. Door andermaal in de fout te gaan, is het belang van De Vries om deze misstand aan te kaarten extra groot.


Het hof beoordeelt ook de rechtmatigheid van de overvaljournalistiek die De Vries heeft toegepast. De wijze waarop de ontuchtpleger onverhoeds wordt geconfronteerd met De Vries en zijn cameraploeg levert volgens het hof een ernstige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer op. Ondanks deze ernstige inbreuk is het hof van mening dat de vrijheid van meningsuiting toch zwaarder weegt. Het hof is van oordeel dat de inbreuk “niet zó ernstig is dat het tonen van het resultaat ervan de grenzen van hetgeen heden ten dage in de journalistiek aanvaardbaar geacht moet worden overschrijdt”. Daarmee heeft het hof extra ruimte gecreëerd voor de wijze van journalistiek bedrijven van De Vries.

Bron: Rechtspraak.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen