020 530 0160

Een voetballer is nog geen balletdanser

Gepubliceerd op 15 augustus 2014 categorieën 

In de categorie ‘dat meen je niet’: FC Twente weert iPads uit de Grolsch Veste. De reden: “Het gaat ons puur om het filmen van auteursrechtelijk materiaal.”

 

Het is zo’n zin die je als IE-jurist een paar keer herleest, om te checken of er echt staat wat je denkt. Wil FC Twente nu echt zeggen dat de voetbalwedstrijden in de Grolsch Veste auteursrechtelijk beschermd zijn? Of bedoelt FC Twente dat er sprake is van werkgeversauteursrecht op de sportieve prestaties van de spelers in dienst van FC Twente?

 

Vooropgesteld: FC Twente mag de bezoekers van haar stadion verbieden om iPads mee te nemen. Dat is het goed recht van de landskampioen van 2010. Hun stadion, hun regels. Maar om het auteursrecht daar bij de haren bij te slepen is (i) niet nodig en (ii) fout.

 

KNVB / NOS

In de jaren ’80 hebben de KNVB en de NOS tot aan de Hoge Raad geprocedeerd over de NOS-uitzendingen van wedstrijden die door de KNVB georganiseerd worden. De conclusie van de Hoge Raad: de sportieve prestaties zijn niet van dien aard dat zij op een lijn te stellen zijn met prestaties die wel toekenning van een absoluut recht van intellectuele eigendom rechtvaardigen. Met andere woorden stelde de Hoge Raad vast dat sportieve prestaties, hoe kunstig ook, niet voor IE-bescherming in aanmerking komen. Op basis van het feit dat de clubs eigenaar van het stadion zijn, was het voor de NOS echter wel onrechtmatig om zonder toestemming van de clubs of de KNVB opnamen te maken in die stadions.

 

De parallel met de nieuwe huisregels van FC Twente is hier natuurlijk snel gemaakt. Op basis van de eigendom van het stadion, kan FC Twente het gebruik van iPads verbieden. FC Twente heeft echter heus geen auteursrecht (of ander absoluut recht van intellectuele eigendom) op de voetbalwedstrijden in de Grolsch Veste en ook niet op de sportieve prestaties van zijn spelers. Al moet ik zeggen dat deze schwalbe van Peter Wisgerhof wel heel creatief is:

 

youtube_filmpje_replace

 

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen