020 530 0160

Een slippertje in de slipperwereld

Gepubliceerd op 15 juli 2016 categorieën 

Misschien ken je ze wel: de slippers van Evelien van der Werff. Deze slippers hebben 3 lusjes waar je zelf trendy bandjes doorheen kan doen om zo je eigen unieke slipper te maken. Is dit een hip en uniek idee dat beschermd moet worden, of bestaat dit idee al langer in de slipperbusiness? Jop de Bondt gaat uit van het laatste, slippers bestaan immers al duizenden jaren. Een zool met 3 lusjes geregistreerd als model; dat kan toch niet uniek zijn? Hoe zit dat juridisch?

Modellenrecht
Evelien van der Werff heeft haar slipper als model geregistreerd. Het modellenrecht beschermt de vormgeving van (gebruiks)voorwerpen, zoals meubels, speelgoed of slippers. Om voor bescherming in aanmerking te komen, moet het model nieuw zijn en een eigen karakter hebben.

Het eigen karakter houdt in dat de algemene indruk die het model wekt bij de geïnformeerde gebruiker moet verschillen van de algemene indruk die wordt gewekt door oudere modellen. Er moet dus worden gekeken naar alle slippers die al op de markt zijn. Worden er al (soort)gelijke slippers als die van slipperkoningin Van der Werff aangeboden, en zijn deze slippers eerder op de markt gebracht dan die van Van der Werff?

Wanneer Van der Werff modelrechten heeft op haar slipper, dan kan zij optreden tegen jongere modellen die geen andere algemene indruk wekken bij de geïnformeerde gebruiker. De slipper van Van der Werff moet dan naast die van die van de Bondt worden gelegd en er moet worden gekeken of de slippers met elkaar overeenstemmen. Wanneer de geïnformeerde gebruiker de slippers naast elkaar houdt en deze van elkaar kan onderscheiden is de algemene indruk verschillend.

Slipperstrijd
De Bondt is van mening dat een slipper met 3 lusjes vast eerder al een keer is gemaakt en dat Van der Werff’s model daarom niet nieuw is en geen eigen karakter heeft. Wanneer Van der Werff’s model wel nieuw is en een eigen karakter heeft, dan moet worden bekeken of de slipper van De Bondt daarop inbreuk maakt. Van der Werff stelt dat de slippers van De Bondt een één op één kopie zijn. Wanneer Van der Werff geldige modelrechten heeft, dan maken de slippers van De Bondt in dat geval waarschijnlijk inbreuk op deze modelrechten.

Maakt Jop de Bondt, door het kopiëren van de slippers, het dus te bond? Indien het inderdaad een één op één kopie is van de door de slipperkoningin ontworpen slippers en de slippers zijn modelrechtelijk beschermd, dan begaat hij naar alle waarschijnlijkheid een slippertje.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Harmke

publicaties

Gerelateerde artikelen