020 530 0160

Een nieuwe gadget voor politie: de texting gun

Gepubliceerd op 24 september 2014 categorieën , ,

Het Amerikaanse bedrijf ComSonics heeft een nieuwe tool voor de politie in de maak. De Texting Gun ofwel de “Sniffer Sleuth II”, een soort radar pistool, kan meten of automobilisten gebruik maken van hun telefoon om te smsen. Aan de hand van frequenties kan de Texting Gun een sms, telefoontje of data transfer onderscheiden, zodat de politie overtredende bestuurders kan beboeten.

De Texting Gun, de naam zegt het al, is in eerste instantie vooral bedoeld om sms-en-de autorijders te detecteren en te beboeten. In sommige landen, en in sommige Amerikaanse Staten, mag je namelijk wel bellen tijden het rijden maar niet smsen. Indien de tool uiteindelijk succesvol blijkt sluit ik niet uit dat deze ook voor bellen en het gebruik van social media tijdens het rijden zal worden ingezet. Het apparaat schijnt een zelfde soort technologie te gebruiken als die van een kabellaser die een lek in een groot (ondergronds) kabelnetwerk kan detecteren. De Texting Gun zoekt naar lekken in de radiofrequentie, dat zou erop duiden dat er vanuit de auto wordt gesmst.

Foto via: comsonics.com

Opmerkelijk is dat de Texting Gun zelfs zou kunnen onderscheiden wie van de inzittenden gebruik maakt van zijn telefoon om te smsen. Zodoende wordt de politie niet gealarmeerd als een medepassagier aan het smsen is, want die mag eenmaal wel van zijn telefoon gebruik maken, maar enkel als de bestuurder een sms stuurt tijdens het rijden. Kennelijk kan de politie ook nagaan of het om een uitgaande of (ongelezen) inkomende sms gaat, in beide gevallen zal er immers reactie op de frequentie zijn. Hoe de Texting Gun deze onderscheiden kan maken is mij niet bekend, maar dat daar privacy aspecten mee gemoeid gaan lijkt mij evident. Daaromtrent komen er namelijk vragen op zoals kan de bestuurder ook worden geïdentificeerd zodat de juiste persoon de boete krijgt indien de bestuurder niet door de politie staande wordt gehouden? En wordt er naar verzendspecificaties, zoals toe- en afzender, tijd en wellicht de inhoud van de sms gekeken? Om welke gegevens het daadwerkelijk zal gaan en hoe deze zullen worden verwerkt is niet duidelijk, omdat niet bekend is hoe het onderscheid tussen de bestuurder en medepassagiers en inkomende en uitgaande smsen kan worden gemaakt.

Dat er privacy aspecten spelen rondom de Texting Gun blijkt ook uit het feit dat op het privacy punt nog toestemming zal moeten worden verkregen van de betreffende instanties. Dat is de reden dat de tool nog niet op de markt is. ComSonics wenst ook geen reactie te geven op gestelde vragen naar de situatie rondom de privacywaarborgen van de Texting Gun maar zegt wel dat ze close to production” zijn. Of de Texting Gun uiteindelijk, wanneer deze privacy technisch in orde is, ook naar Nederland komt is de vraag.

 

Bron: dailymail.co.uk
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen