020 530 0160

EDRI: steeds meer zwarte lijsten voor online content

Gepubliceerd op 24 april 2008 categorieën , ,

Er komen steeds meer maatregelen die online content met een bepaalde inhoud verbieden. De Europese ministers van Justitie kwamen onlangs overeen dat het online verspreiden van instructies voor het maken van bommen strafbaar wordt gesteld. In Frankrijk wordt overwogen om het aanmoedigen van anorexia te verbieden. Ook is er een voorstel van Euro-commisaris Frattini dat bestaande strafbepalingen met betrekking tot het aansporen tot terrorisme moet harmoniseren. Volgens de Europese anti-terrorisme coördinator zijn er ten minste 5000 websites waarop wordt getracht jongeren te radicaliseren.


Hoewel er ongetwijfeld zwaarwegende redenen bestaan voor de genoemde plannen, wordt gewezen op het risico van misbruik van vergaande strafbepalingen. Zo zou de Engelse politie onlangs hebben gedreigd om anti-China demonstranten te arresteren op basis van antiterrorisme wetgeving. Het is dan ook van groot belang dat genoeg ruimte wordt geschapen voor de uitoefening van burgerlijke vrijheden, aldus EDRI.


De geschetste ontwikkeling sluit aan bij een andere tendens die prof. Egbert Dommering onlangs op nationaal niveau constateerde: de bestrijding van cybercrime leidt tot censuur en geknechte ISP’s. Volgens Dommering blijkt de toenemende houdgreep van de overheid op ISP’s uit de brief met betrekking tot “Rechtshandhaving en Internet” die de Minister van Justitie Hirsch Ballin vorige week stuurde naar de Tweede Kamer. ISP’s worden onder het mom van ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid’ onder andere verplicht tot het actief filteren van content, aldus Dommering.


Lees hier het hele bericht op EDRI.org.


Lees hier de uitspraken van Dommering op Webwereld.


 

Bron: www.edri.org
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anton Ekker

publicaties

Gerelateerde artikelen