020 530 0160

ECB publiceert nieuwe opinie over Bitcoin

Gepubliceerd op 4 maart 2015 categorieën 

Het is al een tijdje relatief rustig omtrent de virtuele valuta bitcoin, hoewel er links en rechts wel positief nieuws te melden valt. Zo kreeg het bitcoin investeringsfonds BIT in de VS groen licht van de toezichthouder en werden er verkiezingen gehouden voor 2 plaatsen in het bestuur van de Bitcoin Foundation. De Belg Olivier Janssens won in die verkiezingen één van de zetels. Te midden van deze relatieve rust, publiceert de Europese Centrale Bank nu zijn tweede rapport over de virtuele valuta.

 

Het is goed om te zien dat de ECB virtuele valuta’s zoals bitcoin in de gaten houdt. In het rapport doet de ECB een poging om, vanuit het perspectief van een (centrale) bank, een definitie te geven van een virtuele valuta:

 

“virtual currency can therefore be defined as a digital representation of value, not issued by a central bank, credit institution or e-money institution, which, in some circumstances, can be used as an alternative to money.”

 

De ECB wijdt ook een paragraaf aan de invloed van virtuele valuta op het Eurosysteem. De ECB komt tot de volgende conclusies:

 

Op dit moment zijn virtuele valuta geen bedreiging voor de prijsstabiliteit van het eurogebied, gezien de relatief beperkte omvang van het gebruik ervan. De ECB zal dit echter nauwlettende in de gaten houden. In theorie zouden virtuele valuta de financiële stabiliteit in het eurogebied in gevaar kunnen brengen. Dat ziet de ECB echter niet gebeuren. De ECB ziet virtuele valuta zelf eerder als inherent instabiel, omdat de waarde ervan teveel zou fluctueren. Ook ziet de ECB nog geen gevaar van virtuele valuta voor bestaande betaalsystemen. De ECB heeft ten slotte ook nog wat positieve woorden over voor virtuele valuta, al is het wat schoorvoetend:

 

“The ECB recognises that, besides their drawbacks and disadvantages, VCS could also have some advantages over traditional payment solutions and specifically for payments within virtual communities/closed-loop environments and for cross-border payments. As such, it is not excluded that a new or improved VCS may be more successful in future.”

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen