Afgelopen woensdag werd de jaarlijkse monitor racisme & extremisme gepresenteerd door de Anne Frank Stichting. De monitor gaat onder meer in op discriminatie op internet en laat daarbij aan de hand van cijfers van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) een verschuiving zien in het soort discriminerende uitingen op internet. Stonden eerst het aantal meldingen over antisemitisme bovenaan, nu zijn dat uitingen die samenhangen met moslimhaat dan wel islamofobie.
Bij melding door het MDI van discriminatoire uitingen werd in een ruime meerderheid van de gevallen de uiting weggehaald. Een deel van de uitingen werd al weggehaald voor het MDI in actie kwam. Opvallend is dat van het aantal bij het MDI geregistreerde klachten slechts een klein aantal terug te vinden is bij het Openbaar Ministerie. Het is de vraag of de politie de aangiftes wel heeft doorgegeven dan wel of de aangiftes ook daadwerkelijk zijn gedaan.
In 2004 kwamen slechts vier van de via MDI voor de strafrechter. In vier andere gevallen werd een schikking getroffen. Het aantal zaken dat wordt geseponeerd ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van sepots in het algemeen. Hiermee houden politie en justitie zich niet aan de Aanwijzing discriminatie die regels hieromtrent bevat. Al met al loopt de strafrechtelijke aanpak van “e-discriminatie” nog niet echt spoepel. Volgens het MDI hangt dit onder meer samen met gebrek aan capaciteit en deskundigheid bij justitie en politie.
De monitor geeft tevens een beeld van de situatie op het gebied van overige e-discriminatie. Zo zijn bedreigingen per e-mail gedaald en is het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de extreemrechtse webforum Polinco en het Nederlandse webforum van de Amerikaanse website Stormfront nog steeds niet afgerond. Genoemde fora zijn slechts twee voorbeelden van de vele extreemrechtse fora die zich op Nederlandse internetgebruikers richten. Geconcludeerd kan worden dat het maar zelden tot vervolging komt.
Download hier de hele monitor.