020 530 0160

Duitsland: Forumbeheerder ook verantwoordelijk voor reacties op forum

Gepubliceerd op 24 april 2006 categorie├źn , ,

Vorige week donderdag publiceerde de Hamburgse rechtbank een uitspraak in de zaak van Universal Boards tegen Heise Zeitschriften Verlag. Universal Boards is een host die vrijgevallen domeinnamen direct zelf registreert en de sites vervolgens zelf gaat hosten. Eind 2005 stond op een van de forums die Heise Zeitschriften Verlag beheert een artikel waarbij in de reacties erop een oproep stond om een bepaald bestand op de servers van Universal Boards te downloaden. Het doel van de oproep, namelijk het onbereikbaar maken van de servers van Universal Boards, werd bereikt. Op verzoek van Universal Boards heeft Heise Zeitschriften Verlag de oproep weggehaald maar Heise Zeitschriften Verlag wilde geen schuld bekennen. Universal Boards daagde vervolgens Heise Zeitschriften Verlag voor de rechter.


Uit een Duitse uitspraak uit 2002 volgt dat een forumaanbieder alleen dan verantwoordelijk is als zij op de hoogte is van de schadelijke content op haar forum. De Hamburgse Rechtbank ging echter verder en oordeelde dat van een forumaanbieder ook verwacht mag worden dat deze actief moet zoeken naar schadelijke content binnen de reacties op haar fora. Het aanbieden van een forum is een zakelijke handeling met daarbij behorende verplichtingen. Daartoe behoort ook het voorkomen van verspreiding van schadelijke content. De forumaanbieder moet de reacties op nalopen en eventuele schadelijke reacties weghalen. Dat kan door bepaalde technische screeningmethodes te gebruiken. Doet een forumbeheerder dit niet dan kan deze verantwoordelijk worden gehouden voor de schadelijkheid van de content.


Heise Zeitschriften Verlag heeft al aangegeven in hoger beroep te zullen gaan.


Lees hier het hele bericht waarin ook een link naar de uitspraak staat.

Bron: Tweakers.net
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anne-Jel Hoelen

publicaties

Gerelateerde artikelen