020 530 0160

Doodsbedreigingen wegens plaatjes op Facebook

Gepubliceerd op 11 februari 2014 categorieën 

Niet alleen op Pinterest, maar ook op Facebook zijn er inmiddels diverse pagina’s waar gebruikers foto’s met teksten online plaatsen die hun volgers kunnen liken en delen. Tussen beheerders van drie Facebook plaatjespagina’s, Peter, Anette en Josette is onenigheid over deze plaatjes ontstaan, wat zou hebben geresulteerd in doodsbedreigingen aan het adres van Anette en Josette.

Volgens Anette heeft Peter diverse tekstplaatjes van haar Facebook-pagina overgenomen op zijn eigen pagina. Hij heeft daarbij Anette’s naam verwijderd en vervangen door zijn eigen naam. Toen Anette Peter hierop wees, blokkeerde hij haar en zou hij Anette via diverse nepprofielen hebben bedreigd. “Zo ontving ik plaatjes van een bebloed mes met de tekst ‘geen boodschappen doen of toch wel?’. Ik werd er heel bang van”, aldus Anette op vice.com. Ook zou Peter berichten als ‘Zwart, wit, rood Anette gaat ………..’ en ‘karma komt je kant op wat je zaait krijg je …………….. slaap lekker Annetje’ aan Anette hebben gestuurd. Peter zou ook diverse doodsbedreigingen jegens Josette hebben geuit.

Ondanks deze verschrikkelijke uitingen zal ik mij in deze weblog focussen op de auteursrechtelijke kant van het verhaal. Over het algemeen kopiëren en publiceren Facebook-beheerders immers niet hun eigen foto’s, maar foto’s die ze op Google, Pinterest of Facebook hebben gevonden. Deze foto’s zijn doorgaans auteursrechtelijk beschermd en mogen alleen met toestemming van de auteursrechthebbende worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd. Vaak weet de beheerder niet wie de maker van de foto is en is er geen toestemming gevraagd. Het gebruik van de foto’s levert dus een inbreuk op het auteursrecht op.

De Facebook-beheerders hebben de foto’s bewerkt door spreuken en teksten toe te voegen. Deze spreuken en teksten zijn vaak zeer algemeen en niet origineel of creatief. Bovendien worden deze teksten vaak – net als de foto’s – van Google geplukt. De beheerders hebben over het algemeen niet zodanig creatieve keuzes gemaakt bij het bewerken van de foto’s, dat deze bewerking als auteursrechtelijk beschermd werk kan worden aangemerkt. Ook als deze bewerking wel auteursrechtelijk beschermd zou zijn, neemt dat niet weg dat voor deze bewerking (een verveelvoudiging) toestemming van de auteursrechthebbende van de foto moet worden gevraagd.

Het is dus goed mogelijk dat de Facebook-beheerders binnenkort een brief van fotostock bedrijf Getty Images krijgen met daarin een forse claim wegens auteursrechtinbreuk. Uiteraard is een dergelijke claim vervelend, maar niet zo erg als een doodsbedreiging.

Bron: Vice.com
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Harmke

publicaties

Gerelateerde artikelen