020 530 0160

Donner verdedigt opslag van verkeersgegevens

Gepubliceerd op 16 februari 2005 categorieën ,

Minister van Justitie Donner heeft in een brief aan de Kamer laten weten dat er Europese plannen bestaan om de telecom- en internetgegevens van alle burgers op te slaan. Te denken valt aan telefoonnummers die iemand belt, emailadressen waarnaar iemand mailt of websites die iemand bezoekt. Overige Europese Ministers van Justitie willen net als Donner dat dergelijke gegevens minimaal een jaar worden bewaard. Dit om ernstige criminaliteit tegen te kunnen gaan.


Er is kritiek op deze plannen. Bits of Freedom (BoF) geeft aan dat Donner geen goede, feitelijke onderbouwing geeft voor deze bewaarplicht. Daarnaast haalt BoF aan dat het Europees Parlement en de Europese Commissie zich ook willen mengen in de zaak maar dat zij door de Europese regeringen op een afstand worden gehouden. Bovendien blijkt uit het enige onderzoek dat is gedaan naar het nut van de bewaarplicht dat het een jaar lang bewaren van verkeersgegevens juist niet noodzakelijk is voor de bestrijding van ernstige criminaliteit.


Kritiek op de bewaarplicht is niet nieuw. Vorig jaar hebben meer dan tweehonderd providers een open brief aan de Minister van Justitie gestuurd waarin ze tegen de bewaarplicht ageerden. De telecomaanbieders en internetproviders zijn bang dat ze moeten gaan opdraaien voor de extra kosten die de bewaarplicht met zich meebrengt. De Nederlandse overheid is in ieder geval niet bereid om voor deze kosten op te draaien, zo blijkt uit de brief van Donner.


Lees hier het volledige bericht.


 

Bron: webwereld.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Thomas

publicaties

Gerelateerde artikelen