Dominique Strauss-Kahn (DSK) heeft gedreigd met het starten van een gerechtelijke procedure tegen de nieuwe Belgische seksclub DSK. De voormalige topman van het Internationaal Monetair Fonds wil dat de club haar naam veranderd. Strauss-Kahn is van mening dat de men de naam met hem in verband zal brengen. Het voorval is des te pijnlijker nu de topman gedwongen was af te treden door een groot seksschandaal. In 2011 werd de topman gearresteerd nadat een kamermeisje hem had beschuldigd van aanranding.
De eigenaar van het bordeel weigert hieraan toe te geven. Volgens hem staat de afkorting voor Dodo Seks Klub, welke verwijst naar zijn bijnaam Dodo La Saumure. Saillant detail is echter dat de vriendin van de seksclubeigenaar een van de meisjes was die betrokken was bij de seksfeestjes waar Strauss-Kahn aan deelnam. Daarbij komt dat de clubeigenaar zelf ook niet van smettenvrij is: hij is zelf namelijk ook eens gearresteerd in verband met een prostitutieaffaire. Kortom een pijnlijke kwestie voor Strauss-Kahn. Wat kan hij hiertegen doen?
De naam DSK is een handelsnaam, en komt dus mogelijk in aanmerking voor bescherming. Hiervoor is vereist dat zij de naam DSK voert ter onderscheiding van haar onderneming. Het betreft dan wel een gloednieuwe club, maar voor het gemak kan ervan worden uitgegaan dat er al bedrijfsactiviteiten worden ontplooid. Nu er geen onderscheidend vermogen noch creativiteit vereist is voor het verkrijgen van een handelsnaamrecht, is een afkorting voldoende om hiervoor in aanmerking te komen. Echter, Dominique Strauss-Kahn is geen handelsnaam en wordt ook niet als zodanig gebruikt. Om die reden kan hij geen beroep doen op zijn ‘handelsnaamrecht’.
Dan rest er nog het ‘vangnet’ van de onrechtmatige daad. Strauss-Kahn en zijn advocaten zouden kunnen stellen dat de seksclub zich schuldig maakt aan onrechtmatige handelspraktijken of dat het voeren van de handelsnaam in strijd is met hetgeen in het maatschappelijk verkeer betaamt is. Bij de beoordeling van zulke argumenten wordt veelal een belangenafweging gemaakt en gekeken of er sprake is van enig verwarringsgevaar. Zelf denk ik dat er in Nederland of België niet snel de link gelegd zal worden tussen de naam DSK en de voormalig topman. Van verwarringsgevaar lijkt vooralsnog geen sprake. Alhoewel, nu mensen dit bericht gelezen hebben zal dat wellicht anders zijn, dit leidt tot een zogenoemd Streisand Effect. De aandacht voor het door hem aan te spannen proces zal de naam van de club alleen maar meer onder de aandacht brengen, terwijl dat nu juist is wat de topman niet wil. Daarbij komt dat te verwachten is dat een rechter niet snel zal oordelen dat de club het gebruik van de afkorting DSK als handelsnaam zal moeten staken.
Ik ben bang dat Dominique het gebruik van de handelsnaam DSK door de Belgische seksclub dus gewoon zal moeten slikken.
Auteur: Hanneke van Lith