020 530 0160

Domeinnaam als handelsnaam?

Gepubliceerd op 24 maart 2009 categorie├źn ,

De vraag of een domeinnaam als handelsnaam wordt gebruikt, blijft een intrigerende vraag. Immers, de Handelsnaamwet definieert een handelsnaam als de naam waaronder een onderneming wordt gedreven. Het gaat derhalve om daadwerkelijk gebruik. De inschrijving in de kamer van koophandel is daarbij niet bepalend (wat veel mensen wel denken, overigens).

In de thuisbezorgd.nl zaak, geeft het hof een aardige maatstaf, te weten: “het hof neemt in aanmerking dat het gebruik van een domeinnaam niet noodzakelijkerwijs een gebruik als handelsnaam oplevert, maar daar wel naar tendeert als de betreffende website een bedrijfsmatig karakter heeft.”

De ideale oplossing? Ik weet het zo net nog niet. Bijna alle niet-particuliere websites hebben een “bedrijfsmatig karakter”, en dan zou de conclusie dat het dus om een handelsnaam zou gaan, (te) snel gemaakt zijn. Ik voel er meer voor om (ook) omstandigheden buiten het internet om, mee te nemen in de maatstaf. Wordt de website bijvoorbeeld steeds prominent op naamkaartjes, briefpapier en/of mails genoemd? Hoe word je vermeld in de telefoongids e.d.? Hoe wordt de betreffende onderneming door andere partijen aangeduid? 

Lees hier de uitspraak.  

Bron: rechtspraak.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Menno Weij

publicaties

Gerelateerde artikelen