020 530 0160

Doe maar normaal, dan doe je al digitaal genoeg

Gepubliceerd op 12 november 2014 categorieën , , ,

Doe maar normaal, dan doe je al digitaal genoeg, de prikkelende titel van een sessie van Gartner analist Gregor Petri over de conservatieve opstelling van Nederlandse CIO’s waar het ICT-ontwikkelingen betreft. Uit een analyse van wereldwijde onderzoeksresultaten blijkt volgens Gartner dat Nederlandse CIO’s geen voortrekkers zijn ten aanzien van digitale innovatie. De ondertitel van de sessie brengt dit nog alarmerender en spreekt ‘over de fundamentele onderschatting van de oerend hard voortschrijdende digitale veranderingen‘.

De meest opmerkelijke conclusie van het onderzoek is misschien wel dat Nederlandse bedrijven en organisaties niet echt bezig zijn met mobiele platformen. Wereldwijd wordt bij de ontwikkeling van nieuwe diensten in 26 procent van de gevallen allereerst aan mobiele platformen gedacht, en bij 36% staat dit op de tweede plaats. In Nederland liggen die percentages op 6, respectievelijk 39%. Dit is een groot gat: waar het in de rest van de wereld voor 62% van de bedrijven normaal is om groot belang te hechten aan mobiele benaderbaarheid van hun diensten, geldt dat in Nederland dus voor maar 45%.

Ook  met betrekking tot de uitdagingen op beveiligingsgebied die ontstaan door digitalisering, is Nederland conservatiever dan het buitenland. Algemeen wordt de gedachte gedeeld dat digitalisering andere soorten en hogere niveaus van risico met zich meebrengt. Maar in Nederland is maar liefst 27% er niet van overtuigd dat er adequaat gehandeld kan worden ten aanzien van nieuwe, onverwachte dreigingen, tegenover 17% wereldwijd.  Ook wordt er minder geïnvesteerd in adequate beveiliging.

In Nederland lijkt men, aldus het onderzoek, ook minder bezig met nieuwe vormen van informatie-analyse (big data). Maar 47% onderschreef de stelling dat de analyse van nieuwe types informatie aan belang wint, tegenover 65% wereldwijd.  

Kortom: daar waar Nederland zich graag profileert als een land dat voorop loopt op het gebied van technologie en innovatie, blijkt uit dit onderzoek van Gartner dat we onszelf daarin overschatten. Een duidelijke boodschap, lijkt me.

Lees hier het hele bericht in AutomatiseringGids.

 

Bron: AutomatiseringGids
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen