020 530 0160

Deense ISP’s moeten torrentsite blokkeren

Gepubliceerd op 6 februari 2009 categorieën , , ,

Een rechtbank in Denemarken heeft geoordeeld dat alle Internet Service Providers in dat land de toegang tot de torrenttracker-website ‘The Pirate Bay’ moeten blokkeren. Reeds drie providers hebben aangekondigd om tegen het vonnis in cassatie te gaan.


In februari 2008 verzocht de IFPI, de internationale vereniging voor platenmaatschappijen, een Deense rechter al om provider Tele2 te bevelen de doorgifte van The Pirate Bay te blokkeren. De rechter heeft daar toen gehoor aan gegeven, waartegen Tele2 vervolgens in hoger beroep ging. Echter, in november 2008 werd dit beroep afgewezen. De IFPI verwachtte daarop dat alle Deense providers de website nu gaan blokkeren.


De Deense rechtbank heeft nu dus inderdaad geoordeeld dat alle Deense providers verplicht zijn om de toegang tot The Pirate Bay te blokkeren. Als ze dat niet doen, riskeren ze een flinke boete. Drie providers, TDC, Telia en Telenor, gaan bij het Deense Hooggerechtshof dit vonnis aanvechten. Ze beargumenteren onder meer dat ze niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor een mogelijke schending van auteursrechten door hun gebruikers. Volgens Jens Ottosen, voorzitter van de vereniging van Deense telecombedrijven, is de toegang tot de website The Pirate Bay geen schending van auteursrecht. Ze maken slechts de toegang voor hun klanten mogelijk en het is niet hun taak om te beslissen of de content illegaal is. “Als dat wel zo was zouden we ook meewerken aan illegale zaken op YouTube, Myspace en Google.”


De zaak is aldus van principieel belang, omdat er zal worden beslist of, en zo ja, in welke gevallen, providers bepaalde sites moeten blokkeren.


Lees hier het bericht.


 

Bron: tweakers.net
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen