Staatssecretaris Dekker kan weer rustig ademhalen, want de nieuwe Mediawet is gisteren officieel aangenomen. Met een stemming waarbij 53 leden voor, en 22 leden tegen stemde, is de Mediawet dan eindelijk een feit geworden. Nu kan er verwarring ontstaan, want was de nieuwe Mediawet niet al in maart aangenomen? Ja, dat klopt. In maart heeft de Eerste Kamer ingestemd met de nieuwe Mediawet onder de voorwaarde dat nog een (groot) aantal wijzigingen zou plaatsvinden.
Na de stemming in maart heeft staatsecretaris Dekker toegezegd de gewenste wijzigingen door te voeren, waardoor de wet nog niet in werking kon treden. De wet werd vervolgens opgeknipt zodat een deel van de wet wel in werking kon treden. Het deel dat al in werking kon treden had betrekking op de regionale omroepen.
Het deel van de Mediawet dat in maart niet in werking kon treden, moest vervolgens worden aangepast. Dit deel werd ook wel beschouwd als het zwaartepunt van de wet en zag toe op de hervorming van de landelijke publieke omroep. De insteek van Dekker was om het bestuursorgaan NPO meer invloed geven en Dekker was ook van mening dat amusement een ondersteunende functie moet hebben en niet als doel kan dienen.
Nu dit deel van de wet door de Eerste Kamer niet werd goedgekeurd, moest het terug naar de Tweede Kamer, om ook daar, na de noodzakelijke aanpassingen, goedgekeurd te worden. De wet staat ondertussen bekend als de ‘reparatiewet’ en de grote stappen die Dekker met de wet wilde zetten, zijn door de aanpassingen in verhouding afgezwakt tot babystapjes.
Desalniettemin heeft de staatssecretaris het wel voor elkaar gekregen dat televisie- en radioprogramma’s voortaan gericht moeten zijn op informatie, cultuur en educatie. Daarnaast mogen amusementsprogramma’s worden uitgezonden, mits kijkers blijven hangen voor programma’s met een educatief karakter. Dit laatste moet achteraf, aan de hand van kijkcijfers, aannemelijk worden gemaakt.
Met het in werking treden van de Mediawet zit de taak van staatsecretaris Dekker er op. Nu de taak aan de NPO om een educatieve variant van ‘Ranking the stars’ op te zetten.
(met dank aan Dafne de Boer)