020 530 0160

De strijd tegen geoblocking: grenzen open voor digitale content?

Gepubliceerd op 27 januari 2016 categorieën 

Even geleden blogde kantoorgenoot Micha over de grootse plannen van de Europese Commissie om een Digital Single Market te creëren. In het kort betekent dit dat de EU weer wereldleider moet worden in de digitale economie, onder meer door een betere toegang tot digitale goederen en diensten te bieden, digitale netwerken te stimuleren en de digitale groeipotentie te maximaliseren.

Geoblocking

Om deze digitale markt zonder grenzen te bewerkstelligen, wil de Commissie onder meer ‘geoblocking’ uitbannen. Geoblocking is het principe dat bepaalde consumenten de toegang tot diensten en content ontzegd wordt, gebaseerd op waar zij vandaan komen. Zo kan een Netflix-abonnee die in Nederland inlogt andere films en series kijken dan wanneer hij vanuit Duitsland of de V.S. van de dienst gebruik maakt. Nogal irritant.

Ook het Europees Parlement is het er mee eens dat deze manier van onderscheid maken moet stoppen. Vorige week nam het Parlement met een overweldigende meerderheid (551 voor, 88 tegen) een resolutie aan waarin zij voorneemt een einde aan geoblocking te maken. Met deze resolutie zet het Parlement druk op het invullen van de doelstellingen van de Commissie.

Voorstel voor verordening

Overigens heeft de Commissie recentelijk al een eerste aanzet gedaan om geoblocking tegen te gaan. Op 9 december publiceerde de Commissie namelijk een voorstel voor een verordening ‘betreffende de grenschoverschrijdende portabiliteit van online-inhoudsdiensten in de interne markt’. Volgens dit voorstel moet het voor gebruikers van digitale content mogelijk zijn om de content van hun thuisland te blijven bekijken als zij zich tijdelijk in een ander EU-land bevinden. Fijn voor consumenten die veel reizen, maar veel te weinig om de landsgrenzen binnen de EU voor digitale content helemaal weg te nemen. Het einde van geoblocking is met dit voorstel dus nog lang niet in zicht.

Nederlandse reactie

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft namens Nederland inmiddels gereageerd op het voorstel van de Commissie. Hij benadrukt dat ons land voorstander is van grensoverschrijdend gebruik van online-content en verwelkomt het voorstel voor de verordening. Wel vraagt Koenders zich onder meer af waarom is gekozen voor een breder toepassingsbereik dan alleen auteursrechtelijk beschermde werken en betaalde diensten, of het voorstel technisch uitvoerbaar is en waarom voor een verordening is gekozen in plaats van voor een richtlijn. Op de exacte details voor het voorstel zullen we in een volgende blog nog nader ingaan.

Europees Parlement

In het licht van de recentelijk aangenomen resolutie is de reactie van het Europees Parlement op het voorstel voorspelbaar: er mag best wat meer ambitie worden getoond om een einde aan geoblocking te maken. Ik verwacht dan ook dat het EP, als medewetgever in de EU, nog flink aan het voorstel zal gaan sleutelen. Wordt vervolgd!

 

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Tomas Weermeijer

publicaties

Gerelateerde artikelen